Szárazföldön is segítenek a badacsonyi vízimentők (veol.hu)

A Badacsonyi Vízimentő Szolgálat dolgozói nemcsak a helyi strandokon, hanem a város közterületein is segítséget nyújtanak a nyári szezonban., és ősszel is számíthatnak a helyi lakosok és a turisták a munkájukra, segítségükre.

 

A Balaton első elektromos meghajtású mentőhajójával, mentőautóval és mentőmotorral is dolgozó szolgálat négy tagja tavaly nyáron is ellátta a 24 órás mentőtiszti szolgálatot, így a város ezt a megoldást választotta idén nyárra is. Krisztin N. László polgármestertől megtudtuk, hogy a helyi védelmi rendszer túlmutat a strandi vízi mentésen.

– A városüzemeltető a vállalkozókkal összefogva megoldotta, hogy bárhol történik baj a településen, a 06-20-610-6818-as telefonszámon hívható a jó felszereltségű szolgálat, mint egy ügyelet – mondta a polgármester.

Bolla József, a szolgálatot összefogással finanszírozó Badacsonytomaj Városüzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a badacsonytomajiak és a vendégek egyaránt biztonságban vannak idén nyáron is. A társaság augusztus huszadikáig kötött szerződést, de ha kell, a rendezvényeket szintén biztosítja a szolgálat, erre nagy szükség is van. A tavaly szeptemberi szüreti felvonuláson sok dolga volt az egyébként a badacsonyi vasútállomáson ügyelő szolgálatnak.

Miklós László szolgálatvezetőtől megtudtuk, hogy munkatársai ismerik a helyi adottságokat szárazon és a meder területén is. Kiváló a felszereltségük, a zárt láncú rádiókapcsolattal bíró kollégák vízálló táskákkal sietnek a bajbajutottak segítségére csónakokkal, de rendelkezésre áll egy gyors, elektromos mentőhajó is. Átlagosan két-három perc alatt a helyszínre érnek a város területén, így előfordult, hogy ők látták el a sérültet a mentő kiérkezése előtt, és életet mentettek több esetben.

– A születéstől a halálig itt minden előfordul, úgy, mint az élet többi területén, de minden felfokozott, mert amikor nyaral az ember, önfeledt, meggondolatlan, többet kockáztat. Kevés olyan esettel találkoztunk, amikor életveszély állt fenn, annál inkább kisebb problémákkal. A rosszullétektől, különféle sérülésektől a rándulásig, rovarcsípésig sok esetben tudtunk segíteni, minden helyzetre találunk megoldást. Akkor is, ha valaki otthon felejtette a vérnyomáscsökkentőjét vagy a szemcseppet. Kollégáim munkáját nagyon sok helyi lakos segíti, a hajó javításától az útbaigazításig – mondta Miklós László.