Szándékos gyújtogatás okozhatta a brutális balatoni tüzet (atv.hu – videóval)

Legalább száz hektáron égett le a nádas Fonyódnál. A tűz az erős szélben gyorsan terjedt, a hatalmas területen folyamatosan lobbantak fel a kisebb-nagyobb lángok. Azt még vizsgálják, hogy mitől keletkezett a tűz, de az eddigi adatok arra utalnak, hogy szándékos gyújtogatás okozhatta a pusztítást.

Hatalmas füsttel és sokszor 6-7 méter magasra felcsapó lángokkal kellett a száraz nádas területen megküzdeniük. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a szél egyre erősebb lett, ami nagy sebességgel tolta a tüzet.

“Az állomány munkáját nagyban nehezítette, hogy csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt. A kárhelyparancsnok több csoportra osztotta az állományt, több helyszínen kezdték meg az oltást szikracsapókkal, volt, ahol vízsugárral is be tudtak avatkozni”- ecsetelte a körülményeket Mihályka Szabina, a Somogy megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

A környék összes hivatásos és önkéntes tűzoltóját a helyszínre riasztották, de még éjjel is égett a növényzet. Péntek reggelre már szinte mindenhol sikerült eloltani a tüzet, de még délelőtt is füstölt és alkalmanként lángolt a nádas.

Rózner György, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője az ATV Híradójának elmondta, a térképi azonosítás megtörtént, 300 hektárra becsülhető a leégett terület.

A károkat még nem mérték fel, de a földön fészkelő madarakat nem érte helyrehozhatatlan kár, mert még egy-két kivétellel nem kezdődött meg a költési időszak. A hüllők és kétéltűek azonban a tűzben égtek.

“Az itt jellemző béka, mocsári teknős, illetve vízisikló, kockás sikló állománynak esélye sem volt egy ekkora tűzben elmenekülni és hát ezek több tíz, vagy százezres nagyságrendben pusztulhattak el”- vélekedett Rózner.

A terület jó része egyébként európai védelem alatt álló élőhely. A tűz épületeket nem veszélyeztetett, ami annak is köszönhető, hogy éjjel a tűzoltók egy ellentüzet is gyújtottak. Ezzel akadályozták meg, hogy a lángok elérjék a lakott területet. A szakértő szerint egyébként másfél-két hónap múlva helyre áll a természet rendje, és kizöldell a terület.

Az atv.hu videóanyaga itt érhető el.