Számos fejlesztés valósult meg Balatonedericsen (veol.hu)

Az elmúlt esztendőben a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán 26 millió forintot nyert a település, a fürdőhely először érdemelte ki az ötcsillagos és a legdinamikusabban fejlődő strand minősítést. A strand bevételét 60 százalékkal tudták növelni a 2019-es rekordévhez képest.

Elkészült az óvodai játszótér, bankautomatát helyeztettünk el a településen. Megterveztettük a Trianoni emlékművet összefogással, a jelenlegi képviselő-testület megvalósította az elődjei által beadott és elnyert Leader pályázat hatmillió forintos tervét: turista pihenőhelyeket és információs táblákat telepítettünk a faluban és a strandon. Ott focipályát alakítottunk ki a Balatonederics SC, és Hanák Miklós elnök támogatásával. Sikeresen pályázott testületünk a Magyar Falu Program keretén belül az orvosi eszközök fejlesztésére is: 2,5 millió forintot nyertünk eszközbeszerzésre.

– fogalmazott a veol.hu-nak Balatonederics polgármestere. Papp János elmondta: az egyház által beadott közösségi tér pályázatuk is sikeres volt. A Magyar Falu Programban közel 30 millió forintot nyert Balatonederics a kis iskola épülete felújítására. Az előző testület által beadott, és közel 75 millió forint összegben elnyert csapadékvíz elvezetés pályázatot sikeresen megvalósították. A közvilágítást modernizálták, 57 százalékkal tudták csökkenteni fogyasztásukat. A Magyar Falu Program keretében traktort vásárolhattak pótkocsival és kiegészítő berendezésekkel tizenötmillió forintértékben. Sikeres lett a Balatonederics SC által megpályázott, tavasszal megépítendő kültéri fedett edzőtér, amelynek kialakítására 5,2 millió forintot nyertek, mindemellett beindult a tanyagondnoki szolgálat.

Hozzátette, hogy az önkormányzat működése és költségvetése stabil. Az elvonások ellenére a hiányokat a bevételekből pótolták. Jelenleg négy nagy pályázatuk vár elbírálásra, összesen 370 millió forint összegben. Ezek között van az óvodabővítés, a mini bölcsőde létesítés, a csapadékvíz elvezetők kiépítésének második ütemére irányuló pályázat, a strandig vezető kerékpárút megvalósítását segítő támogatás, és az önkormányzati épületek energetikai modernizálását célzó pályázat.