Számba veszik a madarakat Kerkaszentkirályon (zaol.hu)

 

A hazai madárállomány feltérképezésének két fontos eseményét tartják januárban, a következő hét végén a hazánkban telelő ragadozómadarakat veszik számba, míg rá egy hétre az erdei fülesbaglyok monitorozását végzik a szakemberek és önkéntes segítőik.

A hazai madárállomány feltérképezésének két fontos eseményét tartják januárban: a következő hétvégén a hazánkban telelő ragadozómadarakat veszik számba, míg rá egy hétre az erdei fülesbaglyok monitorozását végzik a szakemberek és önkéntes segítőik.
Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természeti őre elmondta: mindkét eseményt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálja, de a munkában a nemzeti parkok munkatársai, természetvédelemmel foglalkozó civilek tagjai és egyéb önkéntesek is részt vesznek.

– A két akció közül előbbinek van nagyobb múltja, már 16. alkalommal kerül sorra – mondta Lelkes András, hozzátéve: az akció neve Sasszinkron, de a többi ragadozómadár számának alakulását is jegyzik.

Az erdei fülesbaglyok monitorozása viszonylag friss kezdeményezés. Ez a faj veszélyeztetett, fogyóban van, pedig mezőgazdasági szempontból rendkívül hasznos, hiszen kizárólag rágcsálókkal táplálkozik. Maga a madár nehezen észlelhető, leginkább a tartózkodási helyei alatti köpetek vagy meszelések (azaz az ürülékük nyoma) utal rájuk. Lelkes András azt kéri: ha ilyet lát valaki, jelezze a nemzeti park munkatársai vagy a madártani egyesület szakértő tagjainak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)  az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

A felméréshez csatlakozni az egyesület oldalán is megtalálható internetes Google jelentőlapon lehet, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható: