Szakmák Éjszakája a Siófoki Szakképzési Centrum tagintézményeiben (siofoki-hirek.hu)

Idén a Siófoki Szakképzési Centrum mind az öt tagintézménye csatlakozott a Szakmák Éjszakája országos rendezvényhez, így április 21-én este 18 órától 22 óráig Siófoktól Marcaliig a Siófoki SZC szakközépiskolái látványos szakmabemutatókkal várják az érdeklődőket.

      A Szakmák Éjszakáján minden évben bemutatják a szakképzési lehetőségeket, és az érdeklődők betekinthetnek az egyes szakmák kulisszái mögé. A Siófoki Szakképzési Centrum idén mind az öt tagintézményével csatlakozott az országos rendezvényhez, így a Balaton déli partján a szakközépiskolákban megismerhetik és ki is próbálhatják a különböző szakmákat a résztvevők. Az esti programokra elsősorban az általános iskolák felső tagozatos diákjait, valamint a második szakma iránt érdeklődő felnőtteket várják.

Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában 17.45-kor lesz az ünnepélyes megnyitó. Az intézménybe ellátogatók betekintést nyerhetnek a kereskedelmi, vendéglátó ipari, gazdasági és turisztikai szakmák szépségeibe, interaktív bemutatókon ismerkedhetnek meg a különböző szakmák rejtelmeivel.

A tankonyhában, illetve tanétteremben kialakított állomásoknál az oktatók bemutatják a flambírozást, magyar pizzát (langallót) sütnek, amit bárki meg is kóstolhat. Szendvicskavalkád készül, ahol interaktív módon mindenki kibontakoztathatja kreativitását.  A cukrászok segítségével a gyerekek keksz nyomdával egyedi édességet készíthetnek, melyeket helyben jóízűen elfogyaszthatnak, vagy az elkészített díszdobozokban elvihetnek.

A Krúdy közgazdasági, pénzügyi szakának oktatói, tanulói pénzvizsgálattal színesített előadást tartanak, a turisztikai szak idegenforgalmi totóval, puzzle-val és angol-német nyelvű szerencsekerékkel várja az érdeklődőket. A vendégek az aulában berendezett asztaloknál pincérkellékeket, könyveket, cukrásztermékeket és egy díszasztalt tekinthetnek meg, a kereskedők állomásánál a díszcsomagolás és a szalvétahajtogatás technikái sajátíthatják el.

Siófoki SZC Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanműhelyében igazi környezetbarát, öko-programokon vehetnek részt az érdeklődők. „Zöld frizurákat” alkotnak a fodrászok a háztartásban található anyagok felhasználásával. Az „Ökotudós” állomáson az egyre értékesebb vízkészlet védelmét, vízminőség vizsgálati módszereket ismertetnek.

Napjaink egyre kiemelkedőbb szerepű energiatakarékos eljárásait mutatja be a „Fészekrakó” program az épületgépészetben, az épületek felújításában. Az „Autószektor (ökodriving)” az elektromos autók újdonságait szemlélteti. Lesz „Öko-Art – hasznosítsd újra!”, ahol az újrahasznosítás és a környezettudatos munkavégzés látható az asztalos és a festő szakmákban, valamint „Öko-divat – ökomódi”, ahol a női szabó szakma tanulói mutatják be, hogyan lehet környezetbarát anyagokból látványos, divatos ruhákat alkotni.