Szakmai konferencia kezdődött a lelki egészség világnapja alkalmából Balatonfüreden (MTI)

A szombaton záródó rendezvény megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy a szorongó fiatalok közül sokan nem nyílnak meg, nem fordulnak segítségért. Nagy-Vargha Zsófia hangsúlyozta: egyre gyakoribb a fiatalok körében a mentális zavar, a szorongás, az étkezési probléma.

A tárca a lelki egészséget támogató roadshow-t indít október közepén Ajkán, Ózdon, Dombóváron és Balassagyarmaton. A fiatalok online bántalmazást bemutató színházi előadást tekintenek meg, majd szakértőkkel dolgozzák fel a látottakat – mondta.

Ahogyan a Kösz, jól vagyok! Tényleg? elnevezésű roadshow, úgy a balatonfüredi konferencia küldetése is az, hogy a fiatalok képesek legyenek segítséget kérni krízis esetén – emelte ki.

A balatonfüredi konferencián szó lesz egyebek mellett a lelki egészségről, a depresszióról és a droglegalizáció veszélyeiről.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere nehéz, de felemelő munkának nevezte a telefonos lelkisegélyszolgálat munkatársainak tevékenységét. Mint mondta, ők olyanoknak tudnak segíteni, akiken már talán senki más.

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) elnöke felidézte, hogy a szövetség 1970 óta működik. Mint mondta, alapelvük az anonimitás, az önkéntesség és a titoktartás, céljuk az öngyilkosság megelőzése, a krízisek kezelése és a mentálhigiénés prevenció.

Közölte: összesen 1700 óra ügyeletet tartanak hetente, 500 önkéntes dolgozik a szolgálatoknál, évente 200 ezer hívást fogadnak, 27 tagszolgálat működik a Kárpát-medencében, közülük hét a határon túl.