Szakadtak a zsilipek, megszöktek a halak az árvizekben (sonline.hu)

Körülbelül százmillió forint kárt okozott a múlt hét pénteki vihar Nagy László Péter, a Balatontól délre fekvő Mesztegnyő polgármesterének magánvállalkozásában, a haltenyészetben. Az özönvíz szerű esőzés mindegyik halastó zsilipjét és gátját átszakította, így több tonnányi hal úszott el. Nagy László Péter kormányzati segítségre számít.


Nagy László Péter elmondta: a meteorológiai előrejelzések pénteken estére ötven milliméter csapadékot jósoltak, ennek ellenére legalább a háromszorosa, de helyenként a négyszerese is lehullott. A hatalmas mennyiségű csapadék hat-hét óra alatt esett le Mesztegnyő környékén.

– Amikor elkezdett esni az eső, akkor minden tónál felszedtük az árapasztó deszkákat – vázolta a történteket Nagy László Péter. – Csökkentettük a vízszintet azért, hogy mire az árhullám ideér, addigra alacsonyabb legyen a vízállás. Azonban olyan hirtelen jött a nagy mennyiségű csapadék, hogy nem tudtuk megelőzni a bajt. Először a felső tíz hektáros halastó gátja szakadt át, a benne lévő víz meglódult, majd átcsapott a mellette lévő halastó gátján és lavinaszerűen végigsöpört mindegyik halastavon. Mesztegnyőn összesen tizenegy tóból, Tapsonyban pedig két tóból folyt el az összes víz és hal.

– Becslésem szerint százmillió forint a kár – folytatta. – Tavasszal olyan négyszáz mázsa pontyot, amurt, harcsát, csukát telepítettünk a tavakba. Ezeknek, illetve a bent lévő állománynak az értéke elérte a nyolcvanmillió forintot. Emellett helyre kell állítani majd a töltéseket is, ami legkevesebb húsz millióba kerül – tette hozzá a mesztegnyői polgármester.

 

Nehéz lesz a talpra állás, de nem adja fel

Nagy László Péter úgy fogalmazott: a talpra állás nem lesz egyszerű folyamat, de nem adja fel és azért küzd, hogy újra mindegyik tóban tudjon halakat nevelni. Gazdaságában öt embernek ad munkát, ezért miattuk is fontos, hogy mihamarabb újra tudják indítani a vállalkozást. A település vezetője kormányzati segítségben bízik, így valamilyen szinten enyhíthető lenne a vesztesége. Hozzátette: a tragédiát semmilyen formában nem lehetett volna elkerülni, hiszen ekkora mennyiségű csapadékot képtelenség szakszerűen elvezetni. Nagy László Péter szerint a vízügyi szakemberek vélhetően felülvizsgálják majd a jelenlegi árapasztó rendszereket – írja a sonline.hu.