Szakácskönyv a múltból – egy régi füredi vendégfogadó kínálatából (balatonfured.hu)

Újabb könyvet adott ki a város helytörténetét gondozó Balatonfüred Városért Közalapítvány. Ezúttal az egykori Nagy Vendégfogadó szakácskönyvét mutatták be. Pontosabban az egykori balatonfüredi Nagy Vendégfogadó 1850-es évekből származó étel és borjegyzéke alapján rekonstruálták, milyen ételeket is kínálhatott a fogadó – olvasható a város honlapján.

– Kelemen József, pécsi kanonok, jelenleg a Klimo Könyvtárban őrzött gyűjteményében található a mintegy 170 éves étlap. Ezt vettük alapul, erről tizenöt ételt azonosítottunk be. A könyvbe azonban ennél szélesebb kínálat került, amelyben a magyar gasztronómiai történet egyik fontos könyve, az 1816-ból származó Cziffray István Magyar nemzeti szakácskönyve illetve Zilahy Ágnes 1892-ben megjelent Valódi magyar szakácskönyv című kiadványa volt segítségünkre – vélekedett a füredi könyv szerkesztője Tóbiás Krisztián.

A kötet egy szubjektív receptgyűjtemény, néhány korabeli étel elkészítésének leírásával, a cél az volt, hogy közelebb hozza az olvasókhoz a 1800-as évek gasztronómiáját, amely már akkor is szerves része volt a fürdőélet mindennapjainak. A Nagy Vendéglő közkedvelt helyként működött, amelyet a hírességek sem vetettek meg, a források szerint az 1850-es évek legelején itt evett például Vörösmarty Mihály is.

 

Az alapítványról..

Az önkormányzati támogatás mellett főként magánszemélyek, gazdasági társaságok, egyéb szervezetek felajánlásaiból működő alapítvány az elmúlt években számos könyvet adott ki, Kereteiken belül működik a Tempevölgy folyóirat. A város helytörténeti értékeinek gondozása és bemutatása, az ezt szolgáló könyvsorozatok kiadása a legfontosabb feladatuk.

– Fontosnak tartjuk, hogy a helyi kiadványok mellett az országos könyvpiacon is szerepeljenek a köteteink, ennek érdekében több jelentős hazai könyvterjesztővel is megállapodást kötöttünk. Van igény a tartalmas helytörténeti kiadványokra. Vannak új terveink, ebben az évben jelenik meg Tóth Bence Tamás helytörténész könyve, szeretnénk kiadni Palágyi Sylvia Balatonfüred római kori villáit bemutató kötetét Szelényi Károly fotóival és kibővítve, újra szerkesztve ismét megjelenik az igazi sikerkönyvnek számító, a város régi, nevezetes épületeit bemutató, Némethné Rácz Lídia jegyezte kötet is – mondta Molnár Judit, a Balatonfüred Városért Közalapítvány elnöke.