Szaharai homok okoz bosszúságot az autósoknak (sonline.hu)

Nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz a légkör, mely sáros esőként jelentkezik a napokban, főként az autósoknak okozva ezzel komoly bosszúságot.

 

– Most mostam le és nézze meg hogy néz ki az autóm, tiszta sár – bosszankodott az egyik autós. Egy másik pedig azt mondta: muszáj legalább az ablakokat lemosatni szinte már naponta, hogy kilásson.

Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium meteorológusa elmondta: a mediterrán térségben gyakrabban alakulnak ki ciklonok, ezek áramlási rendszere benyúlik a Szahara felé. Itt a ciklon által keltett szél a homokot a magasabb légkörbe juttatja, ahol (ugyancsak a ciklonhoz kapcsolódva) megjelenik erős áramlási rendszer, amit jet streamnak, futó áramlásnak nevezünk, ez képes a magasban a szaharai port elszállítani Európa fölé is.

– Megfigyelhető volt az elmúlt napokban, a szürke égbolt, vagy amikor sütött a nap, szokatlanul opálos, homályos látási viszonyok, ami a pornak tudható be. Amikor ilyen helyzetben felettünk kialakul zápor vagy zivatar, az képes függőlegesen nagy magasságokig terjedően átmosni a légkört és kimosni a szaharai port.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a poros-homokos légtömeg első hulláma vasárnap este érkezett Magyarországra, és kedden az esti órákig hazánk felett is maradt. Egy hidegfront azonban szerdára kisöpörte a poros levegőt az országból – írta a sonline.hu.