Szabálytalankodó horgászok a Balatonnál

Májusban is adtak munkát a szabálytalankodó horgászok a balatoni halőröknek –ötvenhárom esetben kellett eljárniuk különböző vétségek miatt- számolt be honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A két legsúlyosabb eset Balatonberényben és Balatonmagyaródon történt, ahol ovhalászokat értek tetten. Mindkét elkövető nyakzóhálóval próbált nagy mennyiségű halat zsákmányolni. Esetükben a rendőrség folytatja le a büntetőeljárást.

A beszámoló szerint a fogási napló vezetéséről „feledkeztek” meg a legtöbben az elmúlt hónapban, 11 ilyen esetben született feljelentés. Őrizetlenül hagyott, gazdátlannak tűnő eszközöket tizenhat esetben találtak a halgazdálkodási cég munkatársai, legtöbb alkalommal ezek tulajdonosai nem jelentkeznek, nem nehéz kitalálni, hogy miért.

Még mindig sokan próbálkoznak a megengedettnél több bottal horgászni, májusban tíz ilyen eset volt, egy kivétellel három bottal kapták rajta az ellenőrök az ügyeskedőket. Bár jóérzésű horgász már erre is összerántja szemöldökét, volt akinek ezt is sikerült überelnie: egy öt bottal próbálkozó horgász is lebukott.

Állami jegy nélkül hatan, területi jegy nélkül hárman kezdték meg a horgászatot.  A mohóság az év ötödik hónapjában is megmutatkozott: egy esetben rejtett a szák a megengedettnél több halat, szám szerint kilenc ponty került elő a haltartóból. Egy esetben a kifogott zsákmány méreten aluli volt.

Sajnos a tilalmi időszakot sem mindenki vette komolyan, négy esetben szerettek volna gardát és/vagy kősüllőt hazavinni.

Bár a fajlagos tilalmi idő a legtöbb hal esetében véget ért május utolsó napján, ne feledjék, hogy a compó és a harcsa esetében még két hétig, a kősüllő esetében még egy hónapig szükséges önmérsékletet tanúsítani!!!