Szabályozzák: ne használhassa akárki a Balaton nevet (frissítés: a BFT is csatlakozott)

A Balaton térség meghatározó regionális szervezetei kinyilvánították, hogy szükségesnek tartják a Balaton név használatának szabályozását. Szakbizottságot hoznak létre a névhasználati alapelvek meghatározására és a jogi lehetőségek tisztázására – értesült a hirbalaton.hu. FRISSÍTÉS: A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) is csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

A Balaton névhasználat szabályozásáról szakmai egyeztetést tartottak szerdán Balatonfüreden a régió meghatározó szervezetei. A részvevők egyetértettek abban, hogy a Balaton névnek tükröznie kell a térség értékeit, arculatát.

Az együttműködésben résztvevők első lépésben egy munkaszervezet létrehozásáról döntöttek, melynek feladata lesz a névhasználat feltételrendszerének kidolgozása.

A cél, hogy ne használhassa bárki a Balaton nevet, ezért első lépésben a névhasználat kereteit határoznák meg, a távlati tervek között szerepel egy védjegyrendszer kidolgozása. A megvalósítás során a térségi szervezetek együtt kívánnak működni egymással és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel.

 

Az együttműködéshez eddig csatlakozott szervezetek:

·Balatoni Szövetség,

·Balatoni Turisztikai Szövetség,

·Balaton-felvidéki Nemzeti Park,

·Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége,

·Balatoni Kör,

·Éltető Balatonért Egyesület,

·Balatoni Turisztikai Kutatóintézet (Pannon Egyetem)

FRISSÍTÉS: A BFT december 9-i siófoki ülésén tárgyalt az ügyről és határozatot hozott arról, hogy részt kíván venni a “Balaton” névhasználatról szóló térségi együttműködésben, egyben megbízza munkaszervezetét az ehhez kapcsolódó szakmai feladatok ellátására.