Szabadidőközpont lesz az egykori veszprémi gyermekkórház épületéből (MTI)

Szabadidőközpont lesz az egykori veszprémi Heim Pál Gyermekkórház épületéből. A létesítmény 2023 tavaszán nyílik meg a nagyközönség előtt – közölte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján.

 

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a program a helyi közösségek megerősítését célozza, ennek kiváló helyszíne lesz a város egyik legszebb részén 26 éve elhagyatottan álló épület, amely 10,5 milliárd forintból újul meg 2023 márciusára.

Az épületben különböző mozgásformák – egyebek mellett balett és falmászás – gyakorolhatók majd, lesz benne kávézó, étterem és rendezvénytér összesen 8 ezer négyzetméteren.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program tartós növekedési pályára állítja a régiót a közösségek megerősítése révén, és azáltal, hogy az egykori értékeket visszaadja a városnak és maguknak a közösségeknek.
Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere felidézte, hogy 1995 májusában költözött ki a gyermekkórház az épületből, amely azóta elhagyatottan áll.
Az eredeti állapotot fogják visszaállítani Anthony Gall építész tervei alapján, megújul az épület mellett található mosoda és kiegészül egy háromszintes új bejárati szárnnyal – tette hozzá.

Elmondta, hogy a park rendbetételére egymilliárd forintot fordítanak, ott az eredetihez képest kétszer annyi fát ültetnek majd és egy 155 állású parkolót alakítanak ki.
Ovádi Péter, a térség fideszes önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy az állami támogatásnak köszönhetően olyan beruházás valósulhat meg, amely 2023 után is szolgálja majd a városi közösségeket.

A veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyet 1904-ben nyitották meg, az 1954. január 1-jétől Heim Pál Gyermekkórházként, később pedig, 1977 és 1995 között, a bezárásáig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött. Az ingatlanegyüttest 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából, de a fejlesztési elképzelések végül nem valósultak meg, így tovább romlott az épület és környezete állapota – áll a rendezvényre kiadott sajtóközleményben.