Svert Kupa Zamárdi – egy hagyomány újraéledt

 

Három önálló vitorlásverseny Zajlik ezen a hétvégén Zamárdiban. A IV. Svert Kupa- DELL túraverseny, a II. Svert Kupa – NaturZitrone pályaverseny és az I. Svert Kupa – Ifjúsági túraverseny.  Az 1929-es indulással a Svert Kupa a Balaton legrégebbi – ma is aktív – vitorlásversenye. A verseny célja: a balatoni sekély vízben is alkalmas uszonyos vitorlás hajózás, mint sport népszerűsítése ezáltal az egészséges életmódra ösztönzés.

A Svert Kupa hagyománnyal rendelkezik Zamárdi város és a Balaton életében, hiszen az első ilyen nevű vitorlásversenyt 1929-ben rendezték meg itt nagy sikerrel – olvasható a verseny hivatalos oldalán. A hagyomány 2015-ben sikeresen újjáéledt. 2015-ben 67 hajó indult a Svert Kupáért 2016-ban már 122 nevező hajóval, azaz a második alkalomra a létszámunk majdnem megkétszereződött. 2017-ben pedig a viharos szeles hétvége ellenére 184 nevezés érkezett és végül erős, de vitorlázható szélben a verseny is elrajtolt.

A versenyen összevont (svertes, kielsvertes hajók), illetve – külön értékelésben – többtestű, katamarán (maximum 30 nm alapvitorlafelülettel) rendelkező hajók vehetnek részt, olyanok, amelyek 50 centiméteres merüléssel is hajózni, vitorlázni képesek (felhúzott svert, vagy kielsvert).

Vasárnap pályaversenyekkel folytatódik a Svert Kupa Zamárdiban.