Sürgős védelmi intézkedések Balatonfűzfőn (veol.hu)

Veszélybe került volna a nemrégen megépített parti sétány, amennyiben nem tett volna a helyi önkormányzat sürgős lépéseket a part védelmének érdekében. Erről és a városban zajló fejlesztésekről kérdezte a veol.hu Szanyi Szilviát, a település polgármesterét.


– A Balaton vízszintjének szabályozás szerinti megemelése és a viharos időjárás következtében a part menti rész úgynevezett elhabolódása kezdődött. Több fa kidőlt, a partfal megtámasztása jelentős mértékben csökkent. Ráadásul a hullámok a part vonalában évente nagyjából egy métert is elmosnak, így ha idén nem végezzük el ezeket a munkálatokat, veszélybe került volna az uniós forrásból épített parti sétány is. A helyreállítás során a szakemberek cölöpökkel támasztották meg a partfalat és fákat telepítettek, amelyek gyökérzetükkel segítenek megtartani a kívánt állapotot – ismertette a városvezető az átalakítást.

A munkálatokra a kormány azonnali felhasználású forrást biztosított, mintegy 85 millió forintot. A helyreállítás során 43 fát ültettek el, ebből tizenöt háromszor iskolázott égerfa egy helyi lakos adománya volt. Mint megtudtuk, további fák telepítését tervezi az önkormányzat, amit mihamarabb szeretnének megvalósítani.
Az önkormányzat kérvényezte a Magyar Államtól a kikötő területén található két ingatlan önkormányzati tulajdonba adását, Szanyi Szilvia elmondta, erre azért volt szükség, mert ezek közvetlen vízkapcsolattal rendelkeznek, és a város csak így tudja érvényesíteni a mederhasználathoz való jogait. Vagyis a tulajdonjog megszerzésével a helyi civil szervezetek, többek között a horgászegyesület számára is biztosított lesz a kikötőhasználat, a víz megközelítése.

A teljes cikk itt elolvasható.