Sulilaptop program a rászoruló diákoknak (veol.hu)

Laptopokat adományozott rászoruló gyermekeknek a Rotary Club Balatonfüred–Veszprém. A klub még tavaly ősszel indította el a Sulilaptop nevű programot, amelynek segítségével a versenyszférában már nem használt, de egyébként jól működő informatikai eszközöket az egyesület befogadja, azt felújíttatja, majd pályázat útján rászoruló gyerekeknek adományozza – írja a veol.hu.
Az egyesület felhívására a Valeo Auto-Electric Kft. szinte azonnal felajánlott öt laptopot, amit újratelepítettek, a Silver Frog Informatika pedig felújította azokat.

Ezt követően a Rotary Club a tankerületeken és a szakképzési centrumon keresztül szólította meg az iskolák pedagógusait, hogy a szerintük leginkább rászoruló gyermekekről elektronikusan nyújtsanak be pályázatot. Csatolni kellett a gyermek saját motivációs levelét is. Összesen közel kétszáz pályázat érkezett, amelyet a klub tagjai szociális helyzet, tanulmányi eredmény, iskolán kívüli aktivitás alapján rangsoroltak.
Az öt gyermek között van nagycsaládos, beteg, de olyan is, aki országos versenyeken ért el értékes helyezéseket, miközben hajnalban az állatokat eteti, a család megélhetését támogatva. Abban megegyeznek, hogy mind az öten jó tanulók, és példaképeik közösségüknek.

– Bár a koronavírus-járvány és a távoktatás erős aktualitást ad a kezdeményezésnek, de azt gondoljuk, hogy hosszú távon is van létjogosultsága a programnak. A pandémia elmúlik, de akkor is akad majd számos nehéz helyzetben lévő család. Talán pont egy laptopon múlik, hogy egy tehetséges és fejlődni, tanulni akaró gyermek kitörjön, és az ő családja már jobb helyzetben élhessen. Folyamatos, többéves programban gondolkodunk – mondta Pató Sándor klubelnök.

– Hiszünk ebben a programban, hiszen a nagyvállalatoknál három-négy évente cserélnek gépparkot, amelyek kis ráfordítással még három-négy évig jól használható számítógépek lesznek. Az pont a gimnáziumi, középiskolai éveket lefedné. Továbbra is nagyon várjuk a felajánlott laptopokat, hogy még több gyermeknek tudjunk segítő kezet nyújtani, és köszönjük a cégeknek, amelyek elsőként csatlakoztak a kezdeményezéshez – mondta Molnár Szabolcs, a program koordinátora.