Somogyban stratégiai kérdés: balatoni bort az asztalokra (sonline.hu)

Balatoni bort igyanak a somogyi rendezvényeken – ez a megyei önkormányzat, az agrárkamara és a Dél-Balatoni Borvidék közös célja. Ezért küldenek levelet mind a 246 somogyi település vezetőjének, sőt még egy listát is mellékelnek, hogy tudjanak miből válogatni, hangzott el Látrányban.

 

Borvacsora programsorozattal, dél-balatoni borokat árusító és kínáló üzletekkel kívánják élénkíteni a megyében előállított borok iránti keresletet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Somogy Megyei Önkormányzat, valamint a Dél-Balatoni Borvidék levélben fordult a települések vezetőihez, hogy arra kérjék őket: rendezvényeiken a helyi nemes italokat részesítsék előnyben. Így kívánják helyzetbe hozni a balatoni borászatokat.

Ezüst- illetve aranyérmes nedűkből álló listát is mellékelnek a közös levélhez, ha ezekből válogatnak a polgármesterek, az mintegy 1000 karton és 6 ezer palack bor megvásárlását jelenti – mondta Gombos Sándor, a NAK, megyei elnöke. A felek több közös tervet is felvázoltak: a kamara támogatja dél-balatoni borokat kínáló üzletek, valamint borbárok nyitását megyeszerte.

– A turisták igényei az elmúlt tíz évben megváltoztak. Míg korábban csak fürdőhelyként gondoltak a Balatonra, ma márnem csak strandolni akarnak, hanem komplex élményre vágynak, – véli Bujdosó Ferenc. A Dél-Balatoni Borvidék elnöke szerint ezért lenne létjogosultságuk üzleteknek, valamint a borbároknak, ahol finom balatoni nedűk mellé sajtot és sonkát is kínálnak. Ilyen kezdeményezések már vannak a magyar tengernél: Balatonföldváron, de Balatonbogláron is, elég ha a borudvarra gondolunk.

Gombos Sándor hozzátette: a közös célok eléréséért a nagyböjt után megyei borvacsorákat szerveznek, s ehhez a vendéglátók közreműködésére is számítanak. A megyei bornapokon pedig a termelők is bemutatkozhatnak, a tervek szerint június 9. és 10. között.

– Ha a somogyiak somogyi bort vásárolnak, akkor helyben támogatják a gazdaságot és a munkahelyek megtartását – összegezte a közös munka lényegét Biró Norbert. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke felidézte: a felek első lépésként közös borstratégiát alkottak, s mindent elkövetnek a közös célért.

 
Szőlőként veszik meg, borként tér vissza

A Balaton környékén megtermelt szőlő 75 százaléka megalázó áron kerül ki a borvidékről, majd feldolgozás után gyalázatos áron jut vissza az áruházakba – fogalmazott Gombos Sándor. A szőlőt 80-90 forintért vásárolják fel, holott ez nem fedezi a termelők ráfordítását. Az önköltség ugyanis kilogrammonként 120-150 forint. – Az áruházak polcain található „balatoni” borokról azt sem lehet tudni valójában, mi van a palackban. Az általunk ajánlottak nedűknél viszont a termelő neve egyben garancia a minőségre is – tette hozzá a megyei elnök.

(13:32)