Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Stratégiai partnerként működik együtt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. A régió egyik legsikeresebb, világszerte elismert kreatív-ipari vállalkozása és a VEB2023 EKF több olyan területet is megfogalmazott, amelyekben szeretnének együttműködni – ilyen például a 2023. január 21-22-re tervezett megnyitó ünnepség, melyben valamilyen formában mindenképpen részt vesz majd a Herendi Porcelánmanufaktúra.

 

A stratégiai együttműködés mindkét fél számára egyaránt fontos, és kölcsönösen komoly előnyöket adhat. A közös célokat segíti az a megállapodás, amelyet dr. Navracsics Tibor, a VEB2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos jelenlétében Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, valamint dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója írt alá 2022. május 5-én.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program elsődleges célja a régió kulturális kínálatának, sokszínűségének és nemzetközi dimenziójának bővítése, hogy a helyben élők és az oda látogatók a kulturális élet minél szélesebb kínálatához férhessenek hozzá. Ezt tudja kiválóan támogatni a Herendi Porcelánmanufaktúra missziója is; a térségi, magyarországi és európai kulturális értékek, ezen belül különösen a képzőművészeti értékek ápolása, megőrzése és jövő nemzedékek számára történő átörökítése.

A két szervezet egyaránt meg van győződve arról, hogy a program egyedülálló lehetőség nemcsak a régió, de egész Magyarország imázsépítésére. A közös célokért együttműködve még hatékonyabban tudják segíteni az EKF programok sikerét és a Herendi Porcelánmanufaktúra üzleti céljait, ezért lehetőségeik szerint segítik és támogatják a másik fél kulturális – művészeti – stratégiai célkitűzéseit.

A VEB2023 EKF és a Herendi Porcelánmanufaktúra együttműködik az EKF Programokra való felkészülésben, és az EKF Programokhoz kötődő, részvételüket igénylő projektekben, erősítik, támogatják és lehetőség szerint megosztják egymás nemzetközi kulturális partnerségi kapcsolatrendszerét, valamint támogatják egymás kommunikációját, és folyamatosan keresik a hatékony együttműködés további lehetőségeit is.

Az aláírás kapcsán Markovits Alíz elmondta, a 2023. január 21-ével induló kulturális év sikere érdekében fontos lépésnek tartja, hogy a VEB2023 EKF immár a magasan pozícionált hazai kreatív ipar egyik legmeghatározóbb szereplőjét, a Herendi Porcelánmanufaktúrát is stratégiai partnerként tudhatja programja mögött.

„A Herendi Porcelánmanufaktúra és a VEB2023 EKF stratégiai együttműködésével kölcsönösen erősíthetjük egymás céljait, azt, hogy minél több, látogató ismerje meg a Veszprém-Bakony-Balaton régiónak nemcsak a kulturális-turisztikai értékeit, hanem a gazdag képzőművészeti és kreatívipari hagyományait is. Ha a látogatók találkozhatnak Herend örökségével, akkor még több pozitív emléket visznek majd magukkal a Veszprém-Bakony-Balaton régióból és egyúttal Magyarországról.”

A VEB2023 EKF program vezérigazgatója összegzésképpen hangsúlyozta, hogy a most aláírt megállapodás nemcsak a kulturális rendezvénysorozatot segíti, hozzájárul ahhoz is, hogy a térség hosszú távon is Európa meghatározó kulturális klasztereinek élbolyában legyen számon tartva.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója az együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

„A Herendi Porcelánmanufaktúra kultúra- és értékteremtő közösség, amelynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse évszázados értékeit, ahol a szépség, az egyediség, a magas minőség a mindennapok része, ahol a közösség számára egyértelműen kijelölt út van: nevezetesen megőrizni a manufaktúrabeli értékeket, figyelni a tradíciókra, mindig a kézműves porcelánkészítés módját választani, folyamatosan megújulni, stílusteremtésben mások előtt járva meglepni a világot, és működésével biztosítani a Társaság és alkotó közössége fejlődését.”

Dr. Simon Attila hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa programmal kötött stratégiai szövetség alkalmat teremt arra, hogy megmutathatják a nagyvilágnak azt az egyedülálló értéket, amelyet ma a Herendi márka világelsőként képvisel a kézműves porcelániparon belül, egyúttal a kulturális programok lehetőséget teremtenek a kapcsolati tőke és az arra épülő bizalmi tőke kiépítésére, amely mérhető üzleti eredményekhez fog vezetni.

Az elmúlt tíz évben mintegy 150 Herendi porcelán művészeti kiállítást nyitott a Herendi Porcelánmanufaktúra Magyarországon és külföldön, jelentősen hozzájárulva ezzel a pozitív országimázs építéséhez. A Herendi Porcelánmanufaktúra 2001. év óta a Magyar Örökség része, az európai porcelánmanufaktúrák közül egyedüli tagja a luxusipari vállalatokat tömörítő francia luxus szövetségnek, a Comité Colbert-nek, emellett a Herendi porcelán Veszprém megye egyetlen Hungarikum-a is.