Strandhalászat Vonyarcvashegyen (fotókkal)

Sikeres volt a strandhalászat szombat délután Vonyarcashegyen. Bár a strandon a nézelődők voltak többségben az attrakciót megelőzően, azért a látványosság kezdetére összeverbuválódott a szükséges számú hálóhúzó és az eredmény sem maradt el. A településen 27. alkalommal tartották meg a 40 halász emléknapját, melynek része a méltán népszerű látványhalászat a strandon.

A kedvezőtlen időjárás miatt az utolsó percig bizonytalan volt az, hogy sikerül-e megtartani az immár hagyományosnak mondható strandhalászatot Vonyarcvashegyen, a Lidó strandon. Kicsivel a meghirdetett időpontot követően azonban az addig élénk szél alábbhagyott, de előtte elfújta az esőt adó felhőket.

Fel is sorakoztak a háló két végén azok a strandolók, akik vállalkoztak arra, hogy kipróbálják, milyen volt egykor a hálóhúzás a balatoni halászatok alkalmával. A kétszáz méteres hálót a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt szakemberei vetették ki, a partról kollégájuk irányította a tömeget. A munkafolyamat alatt számos érdekességet tudhattak meg a nézelődők és hálóhúzók egyaránt és szakkifejezésekkel is megismerkedhettek. Kiderült, hogy mi az alin, felin, apacs, tanya, bucsér és megtapasztalhatták, hogy milyen az, amikor a háló az iszapos mederfenéken „elsaral”.

A kemény munka jutalma fél kosárnyi hal, melyek közt egy méretes harcsa, néhány poty, keszeg és kárász fickándozott a gyerekek nagy örömére. A diadal még nagyobb volt akkor, amikor ezek a gyermekkezek visszaadták a kopoltyúsok szabadságát.

Minden évben kerülnek ki a hálóval csudadolgok a Balaton mélyéből, így volt ez idén is. A   fél pár használt gumicsizma mostantól a korábbi évek szerzeményei mellett foglalnak helyet, így a kopottas napszemüveg és napszítta békaláb nem unatkozik immár az emlékek polcain.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.