Stagnálnak vagy el sem indultak az új építkezések a Balatonnál (sonline.hu)

Míg korábban Somogyba jutott a legtöbb új építésű lakás, idén az év első félévében csak 3,4 lakás épült tízezer lakosra vetítve. A dráguló alapanyagok és a munkaerőhiány miatt tapasztalható a csökkenés. Ennek ellenére nagyon keresettek a Balaton térségében lévő lakások, házak. Somogy megyében a legolcsóbban Barcs és környékén vásárolhatunk ingatlant.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a sonline.hu-nak elmondta: Somogyban a lakosságarányos mutató az egy évvel korábbi 19-ről esett 3,4-re. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy évvel korábban a többi megyéhez képest kiugróan sok új építésű lakóingatlant adtak át a balatoni térségben, tavaly viszont megtorpant az építési kedv. A szakember hozzátette: a lakásfejlesztők azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.

Az elmúlt években épült balatoni új lakások zömét már átadták és eladták, az új építkezések viszont stagnálnak vagy el sem indultak, aminek az oka az építőanyag-árak jelentős drágulása és a szakemberhiány – mondta el Boldizsár Balázs, az egyik kaposvári ingatlanközvetítő ügyvezetője. Azt tapasztalják, hogy a Balaton térsége igen népszerű, folyamatosan emelkednek az árak, Balatonlellétől Balatonvilágosig a legnagyobb a kereslet az ingatlanokra. Sokan keresik a családi házakat nyaralónak, vásárlóik nagy része a fővárosból érkezik – tette hozzá az ingatlaniroda ügyvezetője. Megjegyezte: Somogy megyében az ingatlanforgalom Barcs és Csurgó térségében a legalacsonyabb.

Az ingatlan.com felmérése szerint Siófokon, Zamárdiban, Szántódon, Balatonlellén, Fonyódon a 491–918 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző a használt lakóingatlanoknál, Barcson volt a legalacsonyabb négyzetméterár, 142 ezer forint. Kaposváron egyébként az eladásra váró új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 484 ezer forintot tett ki. A használt kaposvári lakóingatlanok ára pedig 302 ezer forint volt.