Sport határok nélkül – tihanyi zárórendezvénnyel

A „Sport határok nélkül” (No Boundaries) projekt hazai záró sportrendezvényét Tihanyban rendezték meg május 10-én. Az eseményt a Fogyatékossággal Élők Somogy Vármegyei Sportszövetsége szervezte a Lári Fári Alapítvány közreműködésével, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség megbízásából – tájékoztatta Geletáné Varga Éva projektmenedzser a HírBalatont.

(Fotó: Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség)

 

Az ERASMUS+ Sport program által támogatott projekt célja, hogy sportrendezvények szervezése révén segítse a fogyatékossággal élő személyeket, hogy mozoghassanak és élvezhessék a mozgás örömét. A projekt hozzájárul az egészségük megóvásához, fizikai erőnlétük javításához, valamint szociális készségeik erősítéséhez is.

A fogyatékossággal élő személyek számára a Balatonnál összesen 5 sportrendezvényt szerveztek a tavasz folyamán, mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára. Az első két rendezvény beltéren, a fonyódi Zákányi Kálmán Sportcsarnokban tartották, míg a két szabadtéri rendezvénynek a balatonfenyvesi Csalogány strand adott otthont. A sporteseményeken somogy megyei autista, értelmileg akadályozott és enyhén értelmi fogyatékos gyerekek és felnőttek vettek részt.

A rendezvényeken a fogyatékossággal élők különböző sporttevékenységeket próbálhattak ki. Lehetőségük volt többek között focizni, tollaslabdázni, pin-pongozni, tchoukballozni, csörgőlabdázni, célba dobhattak és megismerkedhettek a pétanque golyós játékkal is.

(Fotók: szervezők)

A záró sportnap keretében a szervezők a fogyatékossággal élő gyerekeket vitorlázni hívták Tihanyba. A vitorlásokra a gyerekek kisebb csoportokban, a kísérőik jelenlétében szálltak fel. A vitorlázás során a hajók tulajdonosainak és hajóskapitányainak köszönhetően a gyerekek kipróbálhatták a hajók vezetését, és érdekes történeteket hallgathattak a balatoni vitorlázásról. A nap folyamán a szárazföldön is érdekes programok, többek között különböző ügyességi játékok és kézműves foglalkozások várták a résztvevőket.

A sportrendezvények kellemes, önfeledt kikapcsolódást nyújtottak a fogyatékossággal élő résztvevőknek, akik kötetlen, játékos formában a jót mozogtak a Balatonnál, felejthetetlen élményeket is szerezve – summázta a projektmenedzser.