Speedmarathon az utakon: traffipaxok lepik el az országot (FRISSÍTVE)

A rendőrség várja az állampolgárok javaslatait a Speedmarathon idei ellenőrzési helyeire, ahol az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva 2019. április 3-tól egy napon át mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség is 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez évek óta. Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ez idő alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

Az ellenőrzési helyek kijelölésére vonatkozóan a rendőrség az idén április 3-án 6 órától április 4-én 6 óráig tartó akció kapcsán is várja a lakosság véleményét.

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a megyei rendőr-főkapitányságok 2019. április 1-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.

Az illetékes rendőr-főkapitányságok 2019. március 19-én 14.00 órától március 25-én 12.00 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják a javaslatokat.

Ezek listája, illetve további információk itt találhatók a Speedmarathonról.

Frissítés (2019.04.02.18:10): A helyszínek és időpontokra vonatkozó legfrissebb információk itt.