Speciális gyermekrohamkocsi is segít a Balatonnál

A Balaton északi partján június közepétől augusztus 20-ig teljesít szolgálatot a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat gyermekrohamkocsija. Az Országos Mentőszolgálat kötelékébe tartozó speciális csapatnak átlagosan napi egy-két riasztása van – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Dr. Goschler Ádám orvos igazgató.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat balatonfüredi központtal működtetett gyermekrohamkocsija 60 millió forint értékű. Alapítványuk régiós központokat választ a szolgálatra, amit 18 évvel ezelőtt a fővárosban indítottak be. A terjeszkedést az adott régióban előforduló gyermekeseteknek megfelelően határozták meg. Miskolc és Debrecen után került sor a Balatonra, ahol a nyári időszakban ugrásszerűen megnő a gyermekbalesetek és rosszullétek száma. A rohamkocsi súlyos, életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni mentését és szállítását végzi. A három egységük eddig 45 ezer bevetést hajtott végre, ami világviszonylatban is egyedülálló tapasztalatot jelent.

Az orvos igazgató szerint a balatoni speciális gyermekellátást igénylő esetekhez elegendő egy ilyen szintű mentőegység. Annál is inkább, mivel az Országos Mentőszolgálat egységei is képesek a legtöbb gyermekeset szakszerű ellátására.

A turisztikai főidényben főként a balesetek száma emelkedik a balatoni régióban. Hála az egyre elterjedtebbé vált biztonságos gyermeküléseknek, az utóbbi években érezhetően csökkent a közúti balesetekben súlyosan megsérülő gyermekek száma. Leginkább idegrendszeri görcsök, légúti betegségek is (nehéz légzés, kruppos-asztmás rohamok) és lázgörcsök fordulnak elő.

A mentőautó Németországban készült, a legmodernebb mentéstechnikai berendezések kerültek bele, gyakorlatilag egy mozgó gyermekintenzív osztály. Alkalmas akár életveszélyes állapotban lévő, gépi lélegeztetésre szoruló gyerekek biztonságos szállítására is. „A rohamkocsi nemcsak korszerű technikai felszereltségével segíti a gyerekek állapotának javítását: a falat díszítő képek, a fedélzeten utazó plüssállatkák, a levetíthető mese-DVD-k mind a kicsik mielőbbi megnyugvását szolgálják. Hiszen a stressz rengeteget tud rontani a helyzeten. Nehezíti a gyógyulás folyamatát, ráadásul egy nyugodt gyerek sokkal együttműködőbb az ellátás során” – állítja Dr. Goschler Ádám. A rohamkocsin sok éve szolgálatban lévő, a gyermekintenzív ellátásban jártas orvosok, ápolók dolgoznak.