Speciális és mindennapos gyógyszerek is vannak a somogyi gyógyszertárakban (sonline.hu)

A nagyon ritka, speciális és a mindennapos gyógyszerek is beszerezhetőek a megye patikáiban, csak az nem biztos, hogy mindent azonnal megkap a vásárló. 

A legfelkapottabbak a fájdalom- és lázcsillapítók, a gyulladáscsökkentők – sorolta kérésünkre Szabó Péter Balázs, a lengyeltóti gyógyszertár vezetője, aki a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy megyei elnöke. Azt tapasztalta, hogy most a paracetamoltartalmú termékeket keresik a legtöbben, mert laikusként azt hiszi mindenki, hogy ellenállóbbá teszi őket a vírussal szemben. A C-vitamin, a D-vitamin, a lázmérő, a kézfertőtlenítő, a szájmaszk és a gumikesztyű még mindig nagyon keresett.

– Március 12-e, a nyugdíjfizetés után elkezdték bespájzolni a gyógyszereket az emberek, és ez a patikai készleteket megcsappantotta, sőt a nagykereskedőket is nehéz feladat elé állította – mondta a kamarai elnök. – Ez átmenti hiányt okozott, a nagykerek nem tudták gyorsan visszatölteni a készleteket. Ez arra kényszerítette a szállítókat, hogy szolgáltatáscsökkentést vezessenek be.

Három héten át hatalmas mennyiségű gyógyszer áramlott a patikákba, de mind elfogyott, mert a betegeknek korábban azt ajánlották, hogy írassák fel három hónapra előre az orvosságot. A patikákra nehezedő nyomás miatt kvóta szabta meg, hogy mennyit rendelhet egy gyógyszertár. Ennek a mélypontja a múlt hét elején volt, de csütörtökön és pénteken a kvóta már emelkedett, mert a nagykereskedők túljutottak a mélyponton. A gyógyszertárakban is fellélegeztek, mert most már nem jön háromszor annyi vevő.

A cikk folytatása itt.