Sörösdobozokból készült Balaton Kisgyalánban (blikk.hu)

Balaton fagyival, karácsonyfa, húsvéti bárány, szüreti szőlőtőke, gyertya a halottaknak. Mindez színes üdítős-és sörös dobozokból. A somogyi kis faluban nem kerül a szemétbe egyetlen alumínium doboz sem, még a közeli horgásztó pecásai is tudják, hová, kihez kell vinni a dobozokat.

 

Fotó: Facebook

 

Kisgyalán környékén egy asszony sem csodálkozik, ha a férje azt mondja, a művészet érdekében a bevásárlásnál mindig legyen pár doboz sör is. Mi több, az is fontos, hogy például karácsony előtt a sötétzöld és az arany csomagolású dobozos sör fogyjon, húsvét előtt a fehér a menő. Nyárra pedig már előre berendeltek a falu boltjai egy nagyobb adag világoskék csomagolású italt, tudván, a dobozok a Balatonhoz kellenek. Mielőtt még valaki azt hinné, a kisgyalániak sörfüggők, eláruljuk, valóban vegytiszta művészet, mobil installációk alapanyagának kellenek a dobozok.

A település polgármesteri hivatalának adminisztrátora, Süle Zoltánné kreativitásánál talán csak a szerénysége a nagyobb, szerinte a kis szobrai az érdekesek, nem ő. Tavaly márciusban készítette az első kis három dimenziós dobozképet, a kültéri díszeket a falu közepén, a templom előtt állítja fel, minden jeles alkalomkor. Szilveszteri malacfej, húsvéti tojás, négylevelű lóhere, három gombócos fagylalt, minden kialakítható a színes sörös, üdítőitalos fémdobozokból. Az alkotásokhoz való nyersanyagot először csak a családon belül szedte össze, azóta már minden környékbeli tudja, hol veszik a legjobb hasznát a különleges hulladékgazdálkodásnak. Persze egy kis festés is kell a dobozszobrokhoz, egyrészt az alkotó nem akar reklámozni egy sörmárkát sem, másrészt az alkotások szebbek, fényesebbek a festés által.

A helyi Fekete Géza minden alkotást megörökített, dokumentált, a képeket pedig a közösségi oldalakra is feltöltötte:

Minden falu elején ott vannak a szalmabálák, felöltöztetve népi gúnyákba, vagy éppen mesefigurának, ez tíz éve még újdonság volt, ma már unalmas. Kisgyalán szerencséje, hogy van egy Gyöngyikéje, aki hónapról hónapra meglep bennünket ezekkel a teljesen egyedi dolgokkal, ilyet máshol még nem láttunk, büszkék vagyunk a színes életképekre meg az alkotóra is!

A teljes cikk itt található.