Söptei: “Óriásit fejlődött a gasztronómia és borászat a Balatonnál” (balaton.vehir.hu)

„Ha igazán jót akarunk kóstolni, kezdjük a 2019-es Olaszrizlinggel, mert remekül sikerültek a tavalyi borok. 2019-ben minden együtt volt egy kitűnő évjárathoz, csapadékos volt a nyár, de sok napsütést is kaptak a szőlők” – osztja meg a balaton.vehir.hu-n a jó hírt Söptei Zsolt. Különben is, Hamvas Béla is azt írta, nagyobb társaságban mindig igyon az ember újbort, legmagasabb kategóriában csopakit. A csopaki boroknak emlékezetes harmóniát adnak az itteni talajok és a klíma. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület mind az öt falva ehhez a borvidékhez tartozik.

Söptei Zsolt testvérével, Robival együtt az édesapjuk által alapított Söptei Pincészetet és Éttermet viszi tovább, így hát magától értetődően a gasztronómiai élvezeteket helyezi előtérbe – írja a balaton.vehir.hu.

A Söptei családi csopaki vendéglőjét és borászatát is azon népszerű helyek között tartják nyilván, ahol felejthetetlen élmény részese lehet az ember. Robi, a családi étterem séfje a magyaros bisztró hagyományait figyelemben véve, saját kreatív elképzeléseivel kiegészítve a balatoni régió alapanyagaiból süt- főz.

Annak, aki töményen akarja megkóstolni a Balatont, Zsolt a különféle gasztro napokat, például a Balatoni Kör gasztro piknikjeit, illetve borászati rendezvényeket ajánlja. Legújabb kezdeményezésük a Slow Füred, amit Horváth Csongorral (Neked Főztem) együtt találtak ki.

„Gondoltunk egyet és elhatároztuk, hogy megmutatjuk miről is szól számunkra Csopak és Füred ilyenkor télen. Szerveztünk egy slow hétvégét, szombati lassú vacsorával, a napot záró bor és balatoni pezsgő kóstolóval, amit vasárnapi lassú reggeli és baráti ebéd követ. A program különlegessége például az is, hogy egymáshoz átugranak a szomszéd séfek és együtt főznek” – meséli Zsolt.

„Hat évvel ezelőtt megalakult a Balatoni Kör, amely komplett programokkal dolgozik a négy évszakos Balatonért. 2015-ben Rizling Generáció néven hoztunk létre egyesületet, amely 25 tagpincészettel indult útnak a Balatonfüred-Csopak borvidékről, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. Egyesületünk tagjai első sorban második generációs, fiatal borászok” – avat be az itteni borászok erőfeszítéseibe Zsolt.

Mindennek eredményeként egyre több az olyan vendég, aki egy jó vacsora, vagy egy borozós hétvége kedvéért ugrik le a Balaton Riviérára családjával vagy barátaival. Mert nincs jobb program, mint egy pohár borral a kezünkben üldögélni a diófa alatt és nézni a nagy vizet, rajta a vitorlások fehér háromszögeit, vagy ilyenkor tavasszal figyelni, hogyan borítja rózsaszínbe a tájat a mandulavirágzás.

A teljes interjú a balaton.vehir.hu oldalon olvasható.