Somogyi tűzoltók: “legek” 2020-ban

Csokorba gyűjtötték a somogyi tűzoltók a “legeket” az elmúlt évből: a legtöbb műszaki mentéstől, tűzesettől, vagy a legnagyobb megmentett állattól a legnagyobb esésig.

 

Legtöbb műszaki mentés 

A 2020-as év 366 napja közül február 10-én riasztották legtöbbször műszaki mentéshez a megye tűzoltóit, amikor is a Ciara nevű viharciklon a Kárpát-medencén is átrobogott. A 106 riasztás alkalmával főként az utakra dőlt fák és leszakadt faágak eltávolításánál kérték a tűzoltók segítségét. A már felszámolt káreset helyszínéről a tűzoltó egységeknek nemegyszer azonnal újabb kárhelyre kellett vonulniuk. A műveletirányítás a veszélyeztetés és az események jellege alapján határozta meg a beavatkozások sorrendjét. Az egységek még az éjszaka folyamán is dolgoztak a károk elhárításán.

898013

 

Legtöbb tűzeset 

A szökőévben a legtöbb tűzeset egy nap leforgása alatt március 22-én történt. Tizenegyszer riasztották az egységeket szabadtéri tűzesethez, egy alkalommal pedig a kéményben izzott be a lerakódott korom.

898015

 

Legnagyobb megmentett állat

2020. május 13-án egy körülbelül négy mázsás szarvasmarha iszapba süllyedt Kaposhomokon, ahonnan önerőből nem tudott kiszabadulni. A kaposvári hivatásos tűzoltóknak nem volt egyszerű dolguk, hiszen nemcsak a jószág nagy súlyával kellett megküzdeniük, hanem nagy gondot kellett fordítaniuk a biztonságos mentésre is, mivel az állat vemhes volt. Az egységnek végül kéziszerszámokkal, hevederrel és csörlő segítségével sikerült kiszabadítania a rémült tehenet.

898017

 

Legnagyobb esés 

Csaknem 20 méter mély kútba esett egy kölyökmacska június 12-én Zala településen. A 19,7 méter mélységet a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói alpintechnikával küzdötték le, és adták vissza házi kedvencüket az aggódó családnak.

898019

 

Legtöbb sérült egy balesetben

Kilencen utaztak abban a kisbuszban, amely július 4-én felborult az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Siófok térségében. A város hivatásos tűzoltói a beszorult sérülteket kéziszerszámokkal és feszítő-vágóval kiszabadították, majd átadták a mentőszolgálat egységeinek. A baleset során egy személy életét vesztette, nyolcan pedig megsérültek.

898021

 

Legnagyobb villámárvíz

Az elmúlt évek egyik legnagyobb pusztítását végezte az a heves zivatarokkal járó felhőszakadás, amely július utolsó hétvégéjén érte el Somogy és Zala megye egyes területeit. A rendkívüli időjárás vízátfolyásokat, villámárvizet okozott, hidak szakadtak be és településeket zárt el a víz.

898023

 

Legszokatlanabb beavatkozás

A júliusi áradások következtében körülbelül 300 birkát zárt körbe a víz a Rinya patak és a Malomárok között, Rinyaújnép területén. Az állatok egy magaslati ponton találtak menedéket, ahonnan várták, hogy kimentsék őket. A nagyatádi hivatásos tűzoltók a vízügy szakembereivel és a juhásszal közösen végezték az állatok mentését. A kis bárányokat mentőcsónakkal szállították biztonságos helyre, a vezérállatot pedig mentőkötéllel megkötve a legelő irányába úsztatták a partra. A többi jószág is úszva követte a vezérállatot, így az összes juh megmenekült.

898025

 

Legtöbb véradó az igazgatóságon az elmúlt években

Idén is lehetőség nyílt arra, hogy a katasztrófavédelem, a társszervek hivatásos és civil munkatársai karjukat nyújtsák a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából. A Somogy megyei véradáshoz hetvennégyen csatlakoztak, így több mint harminchárom liter vérrel járultak hozzá a bajban lévő emberek megsegítéséhez.

898027

 

Legjobb alkotás az idei alkotói pályázaton

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által hirdetett pályázat győztesei, idén Somogy megye hírnevét öregbítették, hiszen az abszolút országos győztes Papp Liza Fruzsina és Váczi Rozi Réka alkotópáros lett, Somogy megyéből. A lányok legóból készítettek tűzmegelőzési témájú animációt, melynek a „Szent Flórián katonái” címet adták.

(Fotó: Somogy MKI, Kötél Egyesület)