Somogyi Borfesztivál: reklám a dél-balatoni boroknak (sonline.hu)

Idén rendeznek második alkalommal Somogyi Borfesztivált. Tizenkilenc borász remek nedűi mellett számos színes kulturális programokkal készül a Somogyi Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági kamara Somogyi Szervezete a június 7-10-ig tartó eseményre.

– Ez a rendezvény több mint egy program, ez egy koncepció – így kezdte köszöntőjét Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a tavaly megalkotott borstratégiával a balatoni borászok munkáját segítik, továbbá szeretnék, ha a megtermelt szőlőt helyben dolgoznák fel. Megemlítette: a borvidéken megtermelt gyümölcs hetven százalékát nem helyben dolgozzák fel.

– A borstratégia két szálon fut, az egyik a marketing, össze kell hozni a termelőket a fogyasztókkal és a vendéglátókkal, ennek számos előnye van mindenki számára – tette hozzá Gombos Sándor. – A másik egy közösségi borfeldolgozó, amelynek az a lényege, hogy koordinálja a termelést. Utóbbihoz szükség lenne állami támogatásra is.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke reméli, hogy az idei borfesztivál is olyan sikeres lesz, mint a tavalyi. – Az egy évvel ezelőtti rendezvény minden titkon remélt várakozásunkat felülmúlt, már akkor jelezték a látogatók, a borászok, hogy visszajönnének. – A Somogy Megyei Önkormányzat elsődleges célja, hogy a megye, a dél-balatoni borvidék borait reklámozza Kaposváron – tette hozzá a megyei elnök.

Az idén tizenkilenc borász vesz részt a rendezvényen. Ifj. Bujdosó Ferenc elmondta: a napokban zajlott le a borok minősítése, csak borlevéllel ellátott nedűkkel lehet részt venni a rendezvényen.

– A borászok érdeklődnek a közösségi rendezvények, a tematikus borkóstolók iránt, hozzák boraikat, kíváncsiak a másik borászok véleményére, nincs már sértődés, építő kritikákat szívesen látják – jegyezte meg Bujdosó Ferenc.

A bor mellett pálinka-, sonka-, sajtkóstoló is várja az érdeklődőket. Továbbá huszadik alkalommal választják meg a megye borát, amelyből ötszáz palackot a megyei önkormányzat megvásárol. Koncertekből sem lesz hiány, fellép Szikora Róbert, Szulák Andrea, Keresztes Ildikó és Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa – írja a sonline.hu.