Önkormányzati választások: Kisberényben furcsa dolog történt (sonline.hu)

A dél-balatoni és más somogyi területről több  jogorvoslati kérelem is érkezett a Területi Választási Irodához. Több helyen meg kell ismételni a voksolást. A kisberényi polgármester és képviselő választást november 10-én meg kell ismételni. A Fonyódtól 16 kilométerre található dél-balatoni faluban 128-ról 254-re kúszott fel a szavazatra jogosultak száma a voksolás előtt történt lakcímváltozás-bejelentkezéseknek köszönhetően, ezét feljelentést is tettek.

Tizenhárom bejelentést tárgyalt a Területi Választási Bizottság (TVB), öt esetben újraszámlálást kértek a panaszt tevők.

– Balatonlellén a képviselők választásának eredményét támadták meg, Balatonszabadin és Rinyabesenyőn a polgármesterit, Marcaliban és Nagyatádon pedig egy-egy egyéni választókerületi képviselő választás eredményét – mondta Sárhegyi Judit, megyei jegyző, a Területi Választási Iroda vezetője. – Az újraszámlálás nem befolyásolta a választás eredményét.

Különösen megnőtt a népesség Kisberényben a voksolásra. – A választás kitűzésekor a névjegyzékben 128-an szerepeltek, ez a választás napjára 252-re kúszott fel – tudtuk meg Sárhegyi Judittól. – Sok választópolgár jelentkezett be egy adott címre közvetlenül a voksolás előtt. Ez felveti a választás tisztasága elvének befolyásolását. Ezért a Területi Választási Iroda vezetőjeként feljelentést tettem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, és a Somogy Megyei Kormányhivatal is hatósági ellenőrzést végez.

Taranyban a választási bizottság tagjai a mozgóurnás voksolásra nem vittek mozgóurnát. Így aztán a leadott voksokat a kezükbe gyűjtötték, és így vitték be a szavazókörbe. Ezért a TVB az 001. számú szavazókörben megismételteti a polgármester választást.

Kelevízen azt kifogásolták, hogy a nyilvánosan közzétett szavazólapmintát szórólapként használták. Erről kiderült, hogy nem kampánysértő. Lengyeltótiban a bejelentő szerint autóval utaztatták a választókat a szavazóhelyiségbe. A TVB megállapította, hogy valóban szervezetten történt a választók szállítása, ezért a települési roma nemzetiségi választást meg kell ismételni.
Kadarkúton a Munkáspárt a választási bizottság egy delegáltjának az összeférhetetlenségét firtatta, amelyet elutasított a TVB.

 

Novemberben újra választ Kisberény
A TVB döntése alapján a kisberényi polgármester és képviselő választást november 10-én meg kell ismételni. A választást megelőző két-három hétben 124 személy jelentkezett be állandó lakcímre a településre, amely miatt megalapozottnak tartotta a helyi választás eredményét megtámadó fellebbezést a bizottság.
Sárhegyi Judit lapunknak elmondta: a TVB pénteki döntései nem jogerősek, ellenük a döntéshozataltól számított három napon belül van fellebbezésnek, illetve bírósági felülvizsgálatnak helye -írja a sonline.hu.