Sokrétű a Bakony, a Balaton-felvidék népművészete (veol.hu)

A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület szervezte, rendezte meg a XII. Hagyományőrző Napok Veszprém megyében című kiállítást. A megnyitót a Bakonyi Házban és az előtte lévő területen tartották április 13-án.

Farkas Balázsné Petrikowski Marianna szövő népi iparművésznek, az egyesület elnökének köszöntője után Csik Richárd önkormányzati képviselő szólt a megjelent vendégekhez, elmondva, a művészettörténeti tanulmányaiból ismert megnevezések már középiskolai tanulmányai során megmaradtak benne, s ezek itt az alkotásokon, népi motívumokon visszaköszönnek. Autentikus környezetben megszervezett kiállításról beszélt, majd a köszönet szavaival folytatta, hiszen nem csak a motívumokat, a népi hagyományokat kell véleménye szerint megőrizni.

Az egyesület ebben erős, de a fiataloknak is megtanítja, továbbadja a hagyományokban lévő tudást. A város feladata pedig az, hogy az ehhez szükséges eszközöket, például a kiállítási teret megadja – hangsúlyozta.

Az elnök asszony ismertette a nap eseményeit, hiszen a megnyitót és a fogadást szakmai konferencia követte a Laczkó Dezső Múzeumban. Megköszönte a múzeumnak, hogy helyet adott idén is számukra, hiszen tavaly a negyvenéves fennállásukat is itt ünnepelte az egyesület, a Bakony–Balaton-felvidék népművészetét mutatva be. Az egyesületről elmondta, nyolcvanegy tagjuk a népművészet összes szakágát képviseli, idén a faragás került előtérbe, mely a vármegyére igen jellemző. Azt is hozzátette, az egyesület tizenkilenc tagja vesz részt az idei hagyományőrző napokon.

A cikk folytatása itt elolvasható.