Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton (hirado.hu)

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.

Idén, április végétől már folyamatosan harminc fok közeli nappali hőmérséklet volt a jellemző, erre évtizedek óta nem volt példa. Azt tapasztaljuk, a klímaváltozás felülírja a korábbi beidegződést, hogy a nyár júliusban kezdődik és augusztus 20-ával véget ér. Az utóbbi öt-tíz évben a szeptemberek is melegebbek, sőt, még strandolni is lehet ebben a hónapban.

Mindenki jobban járna

Hogyha az emberek szeretnék megismerni a minőségi balatoni időtöltést, pihenést, kikapcsolódást, ajánlott, hogy inkább júniusban vagy szeptemberben utazzanak a tóhoz. Ebben az időszakban van lehetőségük például arra, hogy minőségi vendéglátásban legyen részük.

Azok a vendéglátósok ugyanis, akik másfél-két hónap alatt szeretnék megkeresni az egész évi bevételüket,  inkább a mennyiségi vendéglátásra törekszenek. Július elejétől augusztus 20-ig annyi ember nyaral a Balatonon, hogy a strandok, a vendéglátóhelyek telt házzal működnek. A minőségi vendéglátás, amelyre felhívjuk a figyelmet, a mennyiségivel szemben, a vendégek igényeit helyezi a középpontba, és nem csak a profitról szól – fogalmazott a hirado.hu-nak a Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor.

Az érdekvédelmi egyesület éppen ezért kampányol a főszezon meghosszabbításáért, amivel a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat is, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal.

Valami már elkezdődött 

A főszezon meghosszabbítása érdekében számos lépés történt az elmúlt időszakban. Idén, május végén is megünnepelték például a Balaton napját, immár negyedszer, amelyen tizenöt település vett részt. „A rendezvényt akkor tartjuk meg, amikor 20 fok fölé melegszik a tó vizének hőmérséklete. A nyárindító programmal arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a Balatonban már mennyivel korábban lehet fürdőzni, mint például az Adriai-tengerben” – mondta Kardos Gábor.

A Balatoni Kör szerint nem kell „lehúzni a rolót” augusztus 20-án sem, ezért már ezt követően is számos program közül válogathattak, válogathatnak a turisták. Augusztus 22-től rendezték meg a B my Lake elektronikus zenei fesztivált Keszthelyen, augusztus végén, szeptemberben pedig a szüreti programok „végigölelik” a Balatont. Badacsonyban például az egyik legnagyobb rendezvény a szüreti mulatság, de Balatonbogláron, Balatonfüred és Csopak környékén, Keszthelyen is tartanak szüreti programokat.

Segíthetnek az újabb fejlesztések is 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is üdvözli, hogy egyre több balatoni vendéglátóhely tart nyitva egész évben. Kiemelt cél a szezonalitás enyhítése, illetve a négy évszakos Balaton megteremtése. A következő években jelentős mértékű fejlesztéseket támogat az MTÜ a Balatonnál, elsősorban azokat, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét. Példának az aktív turisztikai hálózatok, túraútvonalak fejlesztését, a Balatoni bringakör megújítását, a Balaton-felvidéki világörökség-várományos helyszíneinek és a balatoni gyógyhelyeknek a fejlesztését említette.

Az MTÜ egyetért a Balatoni Kör álláspontjával, amely szerint a Balaton négy évszakossá válásához elengedhetetlen, hogy a térségbe látogatókat a nyári szezonon kívül is fogadják kedvenc éttermeik, minőségi vendéglátóhelyeik és a pincészetek. A vendéglátóhelyek hosszabb nyitvatartását ösztönzi a folyamatosan bővülő belföldi turizmus, amelyet a Szép-kártya mellett az is támogat, hogy a magyar családoknak egyre több pénzük jut a szabadidő tartalmas eltöltésére, az étterembe járásra, amit elősegíti az is, hogy januártól 5 százalékra csökkent az éttermi étkezés áfája.