Siófokon változtatnak a parkolási renden jövő márciustól (siofok.hu)

Módosította parkolási rendeletét a siófoki képviselő-testület. A módosítások 2022. március 1-én lépnek hatályba, amennyiben a jogszabályi környezet is lehetővé teszi. A módosítás célja a városközpont és közvetlen környezete közlekedési zsúfoltságának csökkentése, a visszaélések elkerülése, valamint a bevétel növelése. A fizetőparkolás idén októberig 172, 2020-ban összesen 143 millió forintos bevételt hozott a városnak – olvasható a város honlapján.

 

A helyieknek kedvezmény, a turisták szezonban éjjel is fizetnek

Fontos változás lesz például, hogy éjjel-nappali üzemmódra állnak át a fizetőparkolók a szezonban (május 15-e és szeptember 15-e között), tehát 0-24 óra között folyamatosan díjkötelesek lesznek, hasonlóan más, nagy turistaforgalmat bonyolító város gyakorlatához. A siófoki lakosok szezonon kívül akár 100 forintért is parkolhatnak. Kedvezményes parkolójegyet mobiltelefonnal lehet majd váltani, a helyieknek járó kedvezmény nyilvántartáshoz kötött (a városőrség ügyfélszolgálatát kell felkeresni). A siófoki lakosok részére biztosított kedvezmények lakcímkártyával lesznek igénybe vehetők, tehát immár nem a Siófok-kártyával.

Lehetőség van éves és havi bérlet váltására is, de a városházi (egész éves üzemelésű), valamint a hajóállomási és Porecs téri (szezonális) parkolót nem lehet bérlettel igénybe venni. A városházi parkolót a jelenlegi gyakorlat szerint a közeli cégek dolgozóinak autói egész napra elfoglalják, s mások már nem, vagy csak nehezen találnak a nap folyamán szabad parkolóhelyet.
Lehetőség lesz a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal, és az önkormányzati fenntartású intézmények dolgozóinak, a saját tulajdonukban vagy üzemben tartásukban lévő gépjárműre munkáltatói igazolással kedvezményes éves bérlet váltására. Díjmentesen parkolhatnak a Siófokon területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatok, valamint orvosi ügyeleti ellátást nyújtók szolgálati gépjárművei.
Bevezetésre kerül a munkáltatói bérlet a siófoki székhelyű, legalább 50 főt foglalkoztató gazdasági társaságok részére. Cégenként legfeljebb 4 kedvezményes árú bérlet váltható, de teljes árú bérlet korlátlan számban vásárolható. A bérlet kiadásának folyamata egyszerűsödik. Változatlanul váltható lesz szálláshely parkoló vendégkártya.
Nő a pótdíj ára, az autóban ülés nem mentesít a fizetés alól
Jelentősen emelkedik a várakozási díj nemfizetése miatti pótdíj. A rendelet nyomatékosítja: az autóban várakozás nem mentesít a fizetés alól. Új díjfizetésre köteles övezet lesz : Kele u. III. (Tanácsház u. északi oldala – Kele u. sarok, hrsz.:6444).
Az önkormányzat a 2021. évi költségvetésében 50 millió forintot biztosított a parkolóórák cseréjére. A parkolóórák cseréje az önkormányzat szándékai szerint a nyári szezonra megtörténik, jelenleg a közbeszerzési kiírás összeállítása zajlik.
Bérletek árai:
Teljes árú éves bérlet I és II. díjtételű övezetre: 80.000.- Ft + áfa
Teljes árú havi bérlet I. és II. díjtételű övezetre: 12.000.- Ft + áfa
Kedvezményes árú éves bérlet I. és II. díjövezetre: 40.000.- Ft + áfa – siófoki lakosoknak
Kedvezményes árú éves bérlet II. díjövezetre: 20.000.- Ft + áfa – siófoki lakosoknak
Sió u. 19-21. és Tanácsház u.1-3. sz. társasház lakóinak 1.500.- Ft + áfa az éves bérlet díja
Parkolási díjak szezonban/szezonon kívül (Ft)
teljes árú/kedvezményes
I. díjövezet 480/360 240/180
II. díjövezet 360/200 180/100