Siófokon nem volt tervben helyi adó emelése – az idegenforgalmi adóhoz hozzányúltak volna (siofoki-hirek.hu)

Helyi adót emelni, új adónemet kivetni egy keddi kormánydöntés alapján mostantól nem lehet az önkormányzatoknak, jövőre tehát ebből származó pluszbevétellel nem számolhatnak. Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester közölte: Siófokot ez a döntés nem érinti túlzottan hátrányosan, a város gazdálkodását alapvetően nem befolyásolja, mivel a helyieket sújtó döntést (új adónem bevezetése, meglévő adó tételének emelése) nem terveztek. Csupán a turisták vendégéjszakái után fizetendő idegenforgalmi adó (kurtaxa) mértékén terveztek emelni. 

Csak a turistákra vonatkozó idegenforgalmi adót emelték volna a jövő évtől Siófokon, ám erről a pluszbevételről Siófok is kénytelen  lemondani, ahogyan a polgármester fogalmazott, „felkerül a veszteséglistánkra” – tudósít a siofoki-hirek.hu.

Lengyel Róbert kifejtette: ez egyébként kisebb a tavasszal kalkuláltnál, annak is köszönhetően, hogy az elmúlt hónapokban kétszer is érkezett állami kompenzáció, így most az állami támogatással együtt tervezett 674 millió forinthoz képest  160 millió mínuszban van a város a kurtaxabevétel terén. Lengyel Róbert hozzátette: ha hinni lehet a híreknek, talán lekerült a napirendről az iparűzési adó elvétele az önkormányzatoktól, s ha ez valóban megmarad, akkor a város gazdálkodása stabil marad,

az illetményeket ki tudjuk fizetni, a kötelező feladataink ellátását is zökkenőmentesen biztosítani tudjuk és, ha csak óvatosan is, de fejlesztésekre is gazdálkodunk ki keretet. Meg persze bízunk a pályázati lehetőségekben”

– fogalmazott Siófok polgármestere.