Siófoki Petőfi sétány: az új kamerarendszer az élőerős őrzést is kiválthatja (siofok.hu)

A rendőrség a siófoki sétány kamerarendszere segítségével tudta beazonosítani a pár napja egy vasúti sorompót letörő elkövetőt. Siófok évekkel ezelőtt elkezdett bűnmegelőzési stratégiájának eredményeként a bűnesetek száma 90%-kal csökkent a 8-10 évvel korábbi adatokhoz képest a város nyaranta egyik legnépszerűbbnek számító közterületén, a Petőfi sétányon. A biztonság fokozása érdekében a korábban telepített térfigyelő kamerarendszert lecserélték, az új kamerák arcfelismerésre is képesek.

Petőfi sétány: az új kamerarendszer az élőerős őrzést is kiválthatja
 A rendőrség a napokban a sétány kamerarendszerének segítségével tudta beazonosítani a Mártírok úti vasúti sorompó, képen látható letörőjét (siofok.hu)

 

A siófoki önkormányzat közleménye:

“A korábban eltervezett bűnmegelőzési stratégia következő lépéseként 2021 nyarára mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszert telepítettek ki a siófok Petőfi sétányon.
A jogszabályi felhatalmazásnak megfelelően megtervezett, az évekkel ezelőtt elkezdett bűnmegelőzési stratégia eredményeként a bűnesetek száma 90%-kal csökkent a 8-10 évvel ezelőtti adatokhoz képest Siófok nyári időszakban az egyik legnépszerűbb közterületén, a Petőfi sétányon.
Az elért eredmények hatására a korábban telepített térfigyelő kamerarendszer cseréjére a hatályos beszerzési szabályzatunk alapján lefolytatott ajánlattételi eljárást írt ki az önkormányzat, melynek eredményeként 3 cég adott érvényes ajánlatot és mind műszaki tartalmát tekintve, mind árajánlatát tekintve a Video Data Kft. nyerte el a beruházást, mely a Dahua cég termékeit forgalmazza Magyarországon.
A beruházás keretében 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera került telepítésre a Petőfi sétány területén. Az új kamerák arcdetektálásra képesek, vagyis az adott emberre jellemző vonásokat rögzítve tudja az adatokat továbbítani a rendszerben lévő egyéb kamerák részére és így a bűncselekményt feltételezetten elkövető személyt nyomon lehet követni. A kamerák képeit a rendőrségen kialakított operatív szobában csak a rendőrség és a városőrség munkatársai láthatják és a felvételek 30 nap múlva törlésre kerülnek a hatályos jogszabályoknak megfelelően, az ezzel kapcsolatos adatvédelmi tájékoztató Siófok város honlapján elérhető (https://www.siofok.hu/hu/adatvedelem). A kamerarendszer zárt, egyéb adatbázissal nincs összekötve, a felvételeken szereplők személyazonossága nem megállapítható.
A cél az, hogy 2022-re a megbízott biztonsági cégre, külön élőerős őrzésre már ne legyen szükség a sétány közterületein, ennek keretében a rendszer üzemeléséhez szükséges optikai hálózat kiépítése lezárul, illetve rendszámfelismerő pilonok lesznek telepítve. A rendszer teljes körű kiépülésével a siófoki rendőrség munkáját is nagymértékben tudjuk támogatni és könnyíteni. A kamerarendszer telepítésének célja, hogy a Petőfi sétányra érkező vendégek felhőtlen pihenésük során teljes biztonságban érezhessék magukat és kizárólag pozitív emlékekkel térjenek haza Siófokról.”