Siófoki obszervatórium: szupercellák a Balatonnál

A met.hu tanulmányt közölt annak a múlt heti (május 25.) viharnak a meteorológiai hátteréről, amely súlyos károkat okozott a Balatontól délre eső területeken, mindenek előtt Kaposváron. Az írás kapcsán a HírBalaton kérdésére a Siófoki Viharjelző Obszervatórium munkatársai elmondták, hogy a pusztító jégesőkért a nagyméretű forgó zivatarfelhők voltak a felelősök, amelyeket szupercella néven is emlegetnek. A kb. 10 km átmérőjű zivatar-örvények főleg Észak-Amerikában nagyon gyakoriak, gyakran okoznak pusztító tornádókat is.

 

Térségünkben elsősorban a nyár első felében jelennek meg a szupercellák, amikor az alulról melegedő légkör és a felső, a télről még hidegebb légtömegek közötti jelentősebb hőmérséklet különbség egyébként is kedvez a zivataroknak. A forgó mozgás viszont a szél sebességének magassággal történő gyors növekedése, illetve a szélirány változása okozza. A szupercellákat a két hatás együttesen váltja ki. A Dunántúlon, illetve a Balatonnál sem nagyon ritkák ezek a jelenségek, tavaly több ilyen helyzetről is beszámoltak a meteorológusok, például 2021.június 25-én, vagy 2021. július 9-én.

Szerencsére a múlt heti viharban csak egy legyengült szupercella érte el a Balatont, amelynek átvonulása itt látható:

 

 

Irány a kikötő!

A balatoni vitorlázók jól ismerik a rendszerint a délnyugati égen megjelenő boltív alakú felhőket, „gerendákat”. Ez a zivatarhoz kapcsolódó erős áramlás jele, ilyenkor célszerű biztonságos kikötőbe húzódni.

A jelenséget az obszervatórium munkatársai is természetesen jól ismerik, ilyenkor minden esetben 2. fokú viharjelzést adnak ki. A vitorlásoknak, hajósoknak azonban fontos tudni, hogy milyen erősségű vihar miatt villognak a lámpák. Ehhez az OMSZ-Meteora alkalmazást vagy a met.hu/balaton oldalát ajánlják, amely a jelzés állapota mellett az éppen érvényes balatoni időjárás jelentést is tartalmazza. Ebből azonnal megtudható, hogy 60 km/h körüli széllökések, vagy éppen egy 120 km/h szelet okozó szupercella miatt került ki a másodfokú viharjelzés a Balatonnál.”