Siófoki obszervatórium melletti építkezési terv: megszólal a beruházó

A siófoki obszervatórium mellé ötszintes társasházat építeni szándékozó Azúr Szórakoztató Központ Kft. képviseletében Molnár György elmondta a hirbalaton.hu-nak a beruházók álláspontját. Szerinte cáfolhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) aggodalmai, amelyek mögött valójában nem szakmai érvek húzódnak.

Mint arról beszámoltunk, felléptek a beruházás ellen korábban az OMSZ mellett többen is, akikhez az elmúlt napokban, hetekben csatlakozott az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, a balatoni civileket tömörítő szövetség, a NABE (Nők a Balatonért Egyesület), a vízimentők, és legutóbb a műegyetem professzora.

 

Molnár György, az Azúr Kft. képviseletében a hirbalaton.hu-nak elmondta: felelősen gondolkozó, természetvédő akciókat támogató cégük mindent elkövet azért, hogy olyan modern, null-emissziós házat építsen fel, amely nem zavarja az obszervatórium méréseit. Közlése szerint nemzetközi és hazai meteorológiai szakembereket vontak be az előkészítésbe, akik egybehangzóan cáfolták, hogy az OMSZ aggodalmai megalapozottak lennének. Állítása szerint ezt igazolja, hogy az OMSZ szakemberei maguk is azt mondták, az épített környezet korábbi változásai sem befolyásolták a mért adatokat. Elmondta, hogy az épület terveit az OMSZ szempontjainak figyelembevételével készítették el. Az épület tömbje a meteorológiai bázistól távolodva válik emelkedővé.

Beszámolója szerint az építtető többször is felajánlotta segítségét az időjárás-megfigyelés hatékonyabb végzéséhez, elsősorban azzal, hogy lehetőséget biztosít a meteorológiai műszerek épület tetején való elhelyezésére. Szerintük a korábbinál magasabb ponton történő mérés feltehetően hatékonyabbá fogja tenni a munkát. (A meteorológiai szabványok szerint a felszíntől 10 méter magasan kell elhelyezni a szélműszert, mesterséges építményektől kellő távolságban – a szerk.) A felajánlott segítség kiterjedt a szükséges műszerek beszerzésében és azok finanszírozásában való együttműködésre is. Az OMSZ jelenleg vizsgálja a felajánlást – mondta Molnár György.

Az elmúlt ötven évben folyamatosan változott a siófoki obszervatórium épített környezete. Fák nőttek meg körülötte, szállodát újítottak fel a közelében, megemelve annak magasságát, más épületeket pedig elbontottak. Mindez az OMSZ elmondása szerint nem befolyásolta a méréseket, nem tette használhatatlanná az adatsorokat. Ebben a most építendő épület esetében sem várható változás” –a cégtulajdonos szerint, aki amúgy elismeri a siófoki meteorológusok munkáját, hiszen maga is az obszervatórium előrejelzéseit figyelő, vitorlázó ember. (Ilyen közel a mérőbázishoz, mint amit most terveznek, még nem történt építkezés – a szerk.)  

Adatok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a beépítendő telek az elmúlt években meteorológiai tevékenység helyett inkább a strandolási célokat szolgált és tartunk attól, hogy az ügy körüli hercehurca mögött nem szakmai érvek, hanem inkább ilyen szempontok húzódhatnak – fogalmazott Molnár György. Állítása szerint a telket jogtalanul használták. A cégtulajdonos közölte, a maguk részéről a jövőben is támogatják az OMSZ tevékenységét, dolgozóik, munkatársaik részére szakmai célból lehetővé fogják tenni a telekre történő bejutást.

 

***

Az ügyben történt korábbi nyilatkozatokból kiderül, az obszervatóriumnak sosem volt szüksége a szomszédos telekre, csupán arra, hogy garantálva legyen, nem történik rajta méréseket zavaró építkezés. A mérőbázis oldalán húzódó, beépíteni szánt telek valamikor egy közeli szálloda strandjaként funkcionált, aztán eladták, bekerítették, több évtizede kerítés zárja le a partját is. Az obszervatórium épülete előtt ugyanakkor óriási partszakasz húzódik (a Balatoni Hajózási Zrt.-é), amire szabad bejárása van a bázis munkatársainak, akik ott vízhőmérséklet méréseket végeznek.