Siófoki obszervatórium: hiába fordult a katasztrófavédelemhez a BSZ

Hiába fordult június első felében a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ), segítséget kérve a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítésének megakadályozásához, mivel az veszélyeztetné a mérések, így a viharjelzés pontosságát is. Az OKF válasza szerint a katasztrófavédelem nem illetékes az ügyben, hiszen ők csak az üzemeletetésért felelnek.

 

A BSZ elnöke, Lombár Gábor korábban hangsúlyozta, nem csak helyi, hanem országos érdek, hogy a balatoni turizmus biztonságát garantáló viharjelzést kiszolgáló bázis háborítatlanul működhessen.

– A Balaton biztonságos működtetéséről van szó, amiért már sokan sokat tettek. Sok pénzt költött az állam a viharjelzés csúcstechnológiával való ellátására is. Ezért kiemelt fontosságú, hogy se a helyi védettséget élvező obszervatóriumot, se a funkcióját ne veszélyeztethesse egy ekkora magánépítkezés – fogalmazott a szövetség elnöke.

Az OKF Dr. Góra Zoltán. tűzoltósági főtanácsos által jegyzett válasza szerint a katasztrófavédelem csak üzemeltetője a balatoni viharjelző rendszernek. Tájékoztatásul megírta, hogy a mérőműszerek működtetési feltételeinek biztosítása az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladata, az építési engedélyről pedig az építési hatóság dönt.

Az OKF válaszában kitért arra is:

“Üzemeletetőként törekvésük az, hogy évről évre olyan fejlesztéseket valósítsunk meg, amelyek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az állampolgárok fokozottabb biztonságban használhassák tavaink nyújtotta előnyöket, erre példa az a tény, hogy ma már korszerű, intelligens lámpákkal működnek a viharjelző állomások.”

Ezekre az örvendetes fejlesztésekre, és az obszervatórium melletti, meg nem akadályozott építési tervekre utalt a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke is egy tavalyi konferencián, amikor úgy fogalmazott: „Legnagyobb kudarcélményem a balatoni viharjelzés és a meteorológia ügye. Több milliárdot fordítottuk az elmúlt 7-8 évben a viharjelzés fejlesztésére, és amikor már majdnem elértünk a csúcsra, úgy tűnik összedől az egész.”

A siófoki meteorológiai állomás melletti telekre két hete kiadott építési engedély ellen ma éjfélig fellebbezhet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, vagy az OMSZ. Több balatoni szervezet, polgármester is állami beavatkozást, az obszervatórium melletti telek kisajátítását sürgette az elmúlt napokban, hetekben.