Siófoki obszervatórium – Figyelmeztet az állami kitüntetéseket kapott szakember

„Negyvennyolc éves vihar-előrejelzői, viharjelzői tapasztalataim alapján, riogatás nélkül kijelenthetem, hogy a Balaton térségében, a sajátos szélviszonyok következtében, egy hatékony és biztonságosan működő viharjelző szolgálat nélkül mindig fenyeget egy tömegszerencsétlenség veszélye” – reagált dr. Bartha Imre, a tavaly újabb állami kitüntetésben részesült szakember a siófoki obszervatórium mellett novemberben beindult ötszintes társasház-építés hírére.

A siófoki obszervatórium épülete lehetővé teszi a körbetekintést, a társasház tőle 13 méterre kezdődne, és a bázis fölé magasodna

 

Mi a kockázata, ha a tervezett építmény tényleg megépül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) balatoni bázisa mellett?

– Az elkésett vagy túlbiztosított viharjelzések száma megemelkedhet, amely egyaránt káros és veszélyes a fürdőzőkre, a vízi sportokat kedvelőkre, a túra vitorlázókra, a tavat átúszó giga rendezvényekre, a nemzetközi hírű vitorlás versenyekre, csak úgy, mint a tó körül turizmusból élő vállalkozásokra.

 

Milyen értéket képvisel a siófoki obszervatórium hazai és nemzetközi szinten?

– 1934. július 8-án indították el a balatoni viharjelző szolgálatot, szervezett mérések és megfigyelések 1956 óta folynak az obszervatóriumban. A több mint hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan homogén adatsorának számít, amely alkalmas a régiós éghajlatváltozás nyomon követésére. Ennél fogva ez az adatbázis egyedi értéket képvisel mind hazai, mind nemzetközi szinten. Mi magyarok, méltán lehetünk büszkék ezekre az adatokra azért is, mert ez által az élet- és vagyonvédelem meteorológiai kiszolgálása is biztos alapokra épült.

 

Miért nem mindegy mi épül mellette?

– Mára egyre korszerűbb és kifinomultabb műszerek mérik a légkör állapotát. Ezeken az adatokon alapulnak a számítógépes előrejelzési-döntési modellek. A gyakorlat azt mutatja, hogy a bemenő adatokban a csak néhány tizedes eltérés már jelentős előrejelzési-döntési hibát generálhat.

– Ilyen adatbeli eltéréseket, nem várt ingadozásokat okozhat az obszervatórium közvetlen környezetének túlzott beépítése is. Veszélyezteti a mérések, a délies irányultságú vizuális észlelések pontosságát, és az adatbázis homogenitását.

– A viharjelző torony tetején, 10 méteres magasságban mért délies szelek egy ötszintes épület-akadály miatt turbulensebbé (lökésesebbé) válnak, különösen frontbetörések előtt, ill. egy-egy déli-délnyugati irányból érkező zivatar, vagy erős zivatarlánc érkezésekor, átvonulásakor. Mindezek élet- és vagyonvédelmi szempontból következményekkel járhatnak: az elkésett vagy túlbiztosított viharjelzések száma megemelkedhet.

 

Ön szerint hogy indulhatott be egy ilyen építkezés?

– A balatoni viharjelző szolgálat az eddig eltelt több mint 65 éve alatt számtalan változáson ment keresztül, de az élet- és vagyonvédelmet segítő döntések eddig mindig jó irányba terelték a sorsát. Sajnálatos tény, hogy az obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes épület megépítésének az ügyében hiába mondták, írták már el sokan a szakvéleményüket, véleményüket – köztük a siófoki obszervatórium jelenlegi vezetője, az OMSZ elnöke, az MTA korábbi elnöke, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke, az ELTE meteorológiai tanszékének professzor asszonya, és még sokan mások – kérve és várva az illetékes kormányzati szerv, az Agrárminisztérium hathatós segítségét. Mindhiába!

 

Mi lehet erre a magyarázat?

– Érthetetlen a kialakult helyzet, már csak azért is, mert a magyar állam már nagyon sok pénzt költött a balatoni viharjelzés infrastruktúrájának fejlesztésére, korszerűsítésére, a vihar-előrejelzés és viharjelzés jobbítására. Köztudott, hogy hazánkban az élet- és vagyonvédelem meteorológiai kiszolgálása állami feladat, amelyet meteorológiai törvény is támogat. Felmerül a kérdés: az állam miért nem képes betartatni az általa szavatolt meteorológiai törvény mindenkire nézve kötelező érvényesítését?

– Az, hogy az ötszintes ház építése elkezdődhetett, azt mutatja, mára már az öncélú haszonszerzés előbbre való lett, mint a magyar embereket is szolgáló élet- és vagyonvédelem biztonsága melletti elköteleződés.

 

***

A publikációi, előadásai, és oktató tevékenysége révén hazai és nemzetközi ismertségnek örvendő, az OMSZ balatoni bázisát 17 évig vezető dr. Bartha Imrének:

  • 2016-ban Fazekas Sándor agrárminiszter Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést adományozott a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szolgálatában a balatoni élet- és vagyonvédelem érdekében kifejtett 35 évi felelősségteljes munkájáért, valamint intenzív kutatási, fejlesztési és publikációs tevékenységéért.
  • 2019-ben dr. Nagy István agrárminisztertől Schenzl Guidó Díjat kapott. Ez a magyarországi meteorológia egyik legmagasabb szakmai elismerése, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat felettes szerveként az agrártárca ítél oda minden évben a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak.

 

Korábbi híreink: