Siófoki obszervatórium: a Balatoni Szövetség a Miniszterelnökséghez fordult (Frissített:OMSZ)

A siófoki obszervatórium mellett beindult építkezés miatt az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a Miniszterelnökség illetékes államtitkárához fordult levélben, betekintést kérve az ügyben született szakértői véleményekbe – tájékoztatta Lombár Gábor, a szövetség elnöke a hirbalaton.hu-t.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hirbalaton.hu megkeresésére közölte, a siófoki obszervatóriumban március óta belépési tilalom van érvényben, oda nem kért és nem kapott belépési engedélyt külső szakértői cég.

 

Elmondta, évek óta napirenden van a kérdés, hogy káros hatása lehet a siófoki meteorológiai állomás melletti építkezésnek, amire már felhívták a figyelmet szakértők, civilek, minisztérium, az MTA, a Balaton Fejlesztési Tanács vezetője, és a BSZ.

– Nem valami ellen, hanem valamiért, valakikért tették ezt – hangsúlyozta.

Mint kifejtette, az építkezés nyár elején megkapta az engedélyt, mégsem kezdődött meg, mivel arról volt szó, a Miniszterelnökség felkéri a Műszaki Egyetemet egy szakvélemény elkészítésére az ügyben.

– Mivel múlt pénteken megjelentek a munkagépek a területen, úgy gondolom elkészült ez a szakvélemény. Sajtóértesülések szerint kettő is. Ezekbe kértem betekintést a Miniszterelnökségen illetékes dr. György István
területi közigazgatásért felelős államtitkártól, hiszen nem akármilyen kérdésről van szó, amiről tájékoztatnom kell az általam képviselt szervezet tagjait – mondta a BSZ elnöke.

 

Mint arról a hirbalaton.hu többször beszámolt, a siófoki obszervatórium tőszomszédságában múlt pénteken beindult építkezés ellen felszólalók szerint komoly aggályokat vet fel, kockázatokkal járhat az emberek biztonságára, a balatoni turizmusra, és a klímakutatásra nézve is, ha a bázis közvetlen közelében felépül az odatervezett ötszintes, a mérőbázisnál magasabb
társasház. (Az obszervatórium szolgáltatja a balatoni viharjelzéshez szükséges adatokat is.)

A térség országgyűlési képviselője az építkezés beindulásának napján azt nyilatkozta hírportálunknak, hogy két friss szakértői jelentés is azt támasztja alá – amelyeket a Vituki Hungary Kft., valamint a Környezet Műszertechnika Kft. készített -, hogy az építkezés nem befolyásolja az obszervatórium mérési eredményeit.

Ha ezek alapján született döntés arról, hogy nincs szükség állami beavatkozásra, fontos lehet, hogy kiderüljön, kinek a megrendelésére, kik és mikor készítették ezeket a szakértői véleményeket. A két – honlapjaik tanúsága szerint nem meteorológiai profilú – társaság rendelkezik-e olyan szakértőkkel, akiknek véleménye alapján felülbírálható az eddig felszólalók
álláspontja, akik között ott vannak egyebek közt meteorológusok, a meteorológiai szakma első embere, az MTA korábbi elnöke, az üdülőrégió biztonsági szakértője vagy a vízimentők vezetője.

 

Az obszervatóriumban nem jártak a szakvéleményt kiadók

Az is fontos kérdés lehet, hogy a két szakvéleményt kiadó cégnek a szakemberei jártak-e a siófoki obszervatóriumban, ismerik-e annak műszereit, mérési gyakorlatát, ezért a hirbalaton.hu erre vonatkozó kérdésével megkereste az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ). A válasz szerint nem jártak a siófoki bázison. Az OMSZ a kérdésekre válaszolva azt is közölte, nem kíván állást foglalni a két céggel kapcsolatban, hiszen sem azokat, sem az általuk készített szakértői véleményeket nem ismeri.

 

A témáról írt összefoglaló cikkünk itt érhető el.