Siófoki csevap a ljubljanai turisztikai vásáron (turizmus.com)

Idén immár 30. alkalommal rendezik meg január 30-a és február 2-a között a szlovén fővárosban az Alpok – Adria idegenforgalmi kiállítást. Az utazási vásárral egyidejűleg kerül sor az “Ízek vására” (Fair of Tastes – GASTexpo) című gasztronómiai szakmai kiállításra is.

A rendezvényeknek a Ljubljanai Kiállítási és Kongresszusi Központ ad helyet. Az Alpok – Adria vásáron bemutatkoznak Szlovénia és Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Olaszország, Ausztria főbb desztinációi. A vásáron idén Portugália is képviseltette magát.

Mint minden évben, idén is átadták a kiváló minőség díját, a Szent Jakab díjat. A 2019-es Szent Jakab díj témája a vadászat és halászat új fenntartható formái, valamint a vadvilág megfigyelése a természetes környezetben. A nyertes pedig a “Felejthetetlen nap a Fonda Halas Kertben” című projekt, melyet a portorozsi Fonda.si Ltd. készített.

A kiállítók mellett színes programokkal várják az utazókat, a sportolókat, a túrázókat, a síelőket, az alpinistákat, a bicikliseket, az adrenalin sportok kedvelőit és másokat. Idén újdonság, hogy a kempingezés és a karavánozás szerelmesei is külön pavilonoknál tájékozódhatnak, vásárolhatnak.

A Szlovén Turisztikai Szervezet egy 5 állomásos játékra hívja a látogatókat, melynek keretében a szlovéniai EDEN desztinációkkal (Koper, Brda, Idrija, Laško, Solčavsko) kapcsolatos kérdésekre válaszolva lehet ajándékot nyerni a végén.

Magyar vonatkozások

A vásárra megérkezve rögtön egy Balaton Grill, vajdasági ételek feliratú ételstand fogadott. Az üzemeltetőktől megtudtam, hogy Siófokról érkeztek, és tipikus vajdasági és szerbiai ételeket készítenek (csevap, pljeskavica…).

A cikk folytatása itt.