Siófok vagy Balatonfüred? – 10 top látnivaló a két városban (life.hu)

Bárhol is nyaralsz a Balatonon, a magyar tengernek van (legalább) két olyan városa, amelyekbe, vagy legalábbis az egyikbe biztosan ellátogatsz. De vajon a déli parton fekvő Siófok vagy inkább az északon fekvő Balatonfüred áll közelebb a szívedhez? Ha megismered a látványosságaikat, talán könnyebben tudsz választani közülük.

 

A kihagyhatatlan Siófok:

Siófok a Balaton-part legnagyobb városa, így az ország egyik legnépszerűbb üdülőtelepülése. Mindkét szakasza, az Ezüstpart és az Aranypart is csak úgy vonzza a látogatókat, mind a Petőfi sétány mentén elhelyezkedő Nagystrand, mind a Szabadifürdőig húzódó szabadstrand telis-tele van kikapcsolódni vágyókkal.  Persze a strandoláson kívül érdemes megnézni a város nevezetességeit is, a Víztorony, a Rózsakert, az Ásványmúzeum is szuper időtöltés lehet, ha nincs strandidő vagy ha nem akarod minden idődet a parton tölteni.

 

Lélegzetelállító panoráma a Víztoronyból

A város szívében álló Víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amelyet 2012-ben – építésének 100. évfordulóján – újítottak fel. Különlegessége, hogy a toronyba, az épület kilátószintjeire két panorámalifttel juthatsz fel, ahonnan lélegzetelállító balatoni panorámában gyönyörködhetsz.

 

Rózsakert, a botanika szerelmeseinek

Közvetlenül a Balaton partján terül el a Rózsa-liget, ahol gyönyörű virágágyásokban, és – ahogyan a neve is ígéri – rózsabokrokban gyönyörködhetsz. Sokszínűsége, az óriásplatánok adta árnyas területek igazi vonzó környezetet teremtenek, itt valódi szemet gyönyörködtető látvány tárul eléd. A Rózsa-ligetben található a tó átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak a szobra is.

 

Ásványmúzeum, amelynek a világ a csodájára jár 

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye 1986 júniusa óta látogatható Siófok centrumában. Az államilag védett gyűjteményben 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók, a tárlat pedig – úgynevezett élő múzeumként – állandóan gyarapodik. Az ásványokat öt teremben helyezték el, az Erdély területéről származó “bányavirágokat” tekintve pedig állítólag az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.Ha Siófokon jársz, semmiképpen ne hagyd ki ezt a világszerte híres gyűjtemény.

 

Aranyparti szabadstrand – homokos plázs kicsiknek és nagyoknak

Szabadi-Fürdőteleptől majdnem Siófok közepéig húzódik az Aranyparti szabadstrand. A hossza 3,5-4 kilométer, a szélessége 20-30 méter. A belvároshoz legközelebb eső, a Szent István sétány előtti rész mólóval védett öböl, és csodás látványt nyújt. A szabadstrandra a sekély víz és a homokos plázs miatt előszeretettel járnak kisgyermekes családok is, a terület napozni, homokozni és fürdeni egyaránt kiválóan alkalmas.

 

Extrém, ám mégis biztonságos a BEBÓ Aquapark

A 2016-ban megnyílt park Magyarország egyik legnagyobb Wibit víziparja, mely több mint 600 négyzetméter területen fekszik Siófokon, az Aranypart kellős közepén. A park összeállításánál első számú szempont volt, hogy minden korosztály megtalálja a számára legszórakoztatóbb elemeket: a trambulin, majomketrec, vizes árok és a torony nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is jó mókát ígér. Az üzemeltetők hangsúlyozzák, hogy kiemelten fontos számukra a biztonság, ezért mindenki számára, aki a víziparkot használja kötelező a mentőmellény viselése.

 

Balatonfüred, ahol mindig pezseg az élet:

Füred a Balaton északi partjának fővárosa, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Népszerűségét a Balaton közelségének, szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti, emellett jelentős vitorláskikötő is. Területe három részből áll: a vasútvonal két oldalán húzódó őstelepülés, a gyógyforrások körül kialakult régi gyógyhely, valamint az üdülőtelep. Ha a Balatonon jársz, mindenképpen látogass el a Tagore-sétányra, ami megannyi nyári programnak is otthont ad. A környék másik gyönyörű nevezetessége a Jónás-kilátó, ami népszerű túracélpont.

 

Tagore sétány – a romantika és kultúra egy helyen 

Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része, a part menti árnyas Tagore sétány. A majdnem egy kilométer hosszú sétány a híres hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról kapta a nevét, aki 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult meg, és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett.

Az eltelt évek során még számtalan híresség, költők, tudósok, közéleti emberek tisztelegtek Tagore emléke előtt és követték példáját egy-egy emlékfa ültetésével. Így mára  hatalmas lombkoronájú fák várják a parkba látogatókat.

 

Annagora Aquapark – a vízimádók kánaánja

A legkorszerűbb technikával felszerelt Annagora Aquapark feledhetetlen élményeket nyújt kicsiknek és az extrém vízi élményeket szomjazó felnőtteknek egyaránt. A gyönyörű környezetben minden megvan, ami igazán kikapcsolja a víz szerelmeseit – akár családostól nyaralsz, akár baráti társasággal látogatsz a Balatonra, ezt az élményt nem szabad kihagynod.

 

Jókai kilátó-Tamás hegy – ha nem csak a strandolás kapcsol ki

Ha Balatonfüredren jársz és nem csak a vízi programok érdekelnek, kiváló túraútvonal a Tamás hegy és környéke. Ha úgy döntesz, hogy nekiindulsz, számíts rá, hogy jó meredeken kell majd felkaptatnod, ami a nyári hőségben megerőltető lehet, ám megéri a fáradtságot. A Jókai kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, például teljes egészében látható a Tihanyi-félsziget.

 

Bodorka Balaton Aquarium – egy helyen minden, ami hal

A Balaton számos állat- és növényfajnak nyújt élőhelyet.  A vízivilág látogatóközpontban élőben, szemtől-szemben találkozhatsz a vidék halaival, a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig. Ízelítőül válogatást találsz Füred testvérvárosa a horvátországi Opatija jóvoltából az Adria élővilágából is.

 

Esterházy strand és Élményfürdő

Balatonfüred reformkori hangulatban megújuló fürdőtelepének egyik legszebb eleme a Tagore sétány keleti végén elhelyezkedő Esterházy strand, amely kiválóan parkosított plázsról gyönyörű tihanyi panorámával, kedvező mederkialakításával vár téged is. Túlzás nélkül állítható, hogy ez a Balaton egyik legszebb strandja, így, ha a szállásod egy másikhoz van inkább közel, legalább egyszer less be ide is.

A life.hu fotókat is közlő cikke itt olvasható.