Siófok: szeptember 1-től változások lesznek a helyi buszközlekedésben (siofok.hu)

Új 5-ös és 8-as, régi-új 4-es: szeptember 1-től új utakon a siófoki helyi buszok. A délkeleti városrész, valamint a Szőlőhegy út is bekapcsolódik a tömegközlekedésbe, s körjárat köti össze az iskolákat, Kilititől a Barossig – olvasható a város honlapján.

 

Július 17-től jelentősen átalakult a helyi buszközlekedés Siófokon. A főszezoni időszakban elindult a 14-es, 24-es és 24A járat, amelyek a partmenti területeket átszállásmentesen kötik össze a Tesco áruházzal és Kilitivel. A főszezon végével tovább fejlődik a buszközlekedés, immár sokkal inkább az iskolába és munkába járást segítve.

Tudnivalók szeptember 1-től:

– Közel húsz százalékkal több járat közlekedik, mint korábban a szezonon kívüli időszakban;

– Bekapcsolódik a buszközlekedésbe a Foki-hegyet Széplak déli részével (a menetrendben ez Somogyfok elnevezéssel szerepel) összekötő Szőlőhegy út, ahol a 6-os, 7-es és 8-as buszok is közlekednek;

– Kilitiből és az oktatási intézmények között átszállás nélkül biztosít eljutást az új 5-ös;

– Bekapcsolódik a városi közlekedés vérkeringésébe a délkeleti városrész (Bajcsy-Zsilinszky utca környéke);

– Továbbra is a vasúthoz hangolt, ütemes közlekedés adja a menetrendek alapját, így könnyebb lesz a vasúti, illetve helyi és helyközi buszok közötti átszállás.

 

Városrészenként:

Balatonszéplak: a főszezoni hálózattal egyezően az 1-es és 14-es buszok közlekednek a parton, csúcsidőben 60, azon kívül 120 percenként. Reggel Kiliti felől, délután Kiliti felé az új 5-ös busz is érinti a városrészt.

Sóstó: a főszezoni hálózatban megismert 24-es buszok is közlekednek a 2-es mellett naponta néhány alkalommal Sóstóra. A vonalon hétköznap 60, hétvégén 60-120 percenként közlekednek buszok. Szezonon kívül a 24A járatok nem közlekednek.

Kiliti: a nyáron megismert 14-es és 24-es buszok mellett a korábbi 64-essel megegyező útvonalon 14A jelzéssel is közlekednek járatok, illetve a visszatér a 4-es is a szezonon kívüli időszakban. Újdonság, hogy reggel Kiliti felől a Szépvölgyi utcán és Balatonszéplak-felsőn át az Autóbusz-állomásra, délután ellenkező irányban közvetlen, átszállásmentes kapcsolatot teremt Kiliti és az iskolák között az új 5-ös.

Fokihegy, Somogyfok, Töreki: a Szőlőhegy úti lakóterületet szeptember 1-jétől elérik a helyi autóbuszok. A reggeli órákban a meghosszabbított 6-os az Autóbusz-állomás – Bláthy

Ottó utca – Szépvölgyi utca – Somogyfok – Szőlőhegy út – Szépvölgyi utca – Autóbusz-állomás útvonalon, délután pedig az új 8-as busz ellenirányban, az Autóbusz-állomás – Bláthy Ottó utca – Szőlőhegy út – Somogyfok – Foki-hegyi iskola – Autóbusz-állomás útirányon át közlekedik. A 7-es busz útvonala is változik: mindkét irányban a Szőlőhegy úton és a Sió-Eckes bekötőútján át közlekedik. Hétvégi napokon is lesz Töreki felé közlekedés reggel és kora délután. Reggel a 6-os és 7-es, délután a 7-es és 8-as buszok összehangoltan közlekednek. A Szőlőhegy úton a Boróka utcánál és a Ribiszke utcánál új megállópár épül, a Bláthy Ottó utcában, a Szépvölgyi utcánál pedig a kifelé közlekedő 7-es és 8-as buszok kapnak új megállót.

Bajcsy-Zsilinszky utca környéke: a jelenlegi 3-as autóbuszokon túl kísérleti jelleggel elindul a 3A, amely hétköznap körjáratként közlekedik az Autóbusz-állomás – Sziget utca – Bajcsy-Zsilinszky utca – Autóbusz-állomás útvonalon.

A hálózati és menetrendi fejlesztések Siófok Város Önkormányzata, a Volánbusz Zrt. és a tervező, a Mobilissimus együttműködésében valósulnak meg. A változásokkal kapcsolatos információk a www.volanbusz.hu/siofok oldalon érhetők el, a menetrendek pedig a menetrend.app alkalmazásból, valamint a menetrendkönyvből ismerhetők meg.

Az alábbi linkről letölthető Siófok hálózati térképe: siofok-halozati-terkep-jav-ea.pdf

Siófok helyi autóbusz hálózata