Siófok megfellebbezte a széplaki kikötője vízjogi engedélyét

Siófok közleményt adott ki pénteken arról, hogy a város önkormányzata megfellebbezte a széplaki kikötő vízjogi engedélyéről szóló döntést, mivel jogszerűtlennek véli az Országos Katasztrófavédelmi Hatóság határozatát, amellyel vízjogi engedélyt adott a balatonszéplaki kikötő vitatott bővítését tervező cégnek.

A közlemény további szövege:

“2019-ben konkretizálódott, hogy Siófok széplaki városrészén található, mintegy 40 férőhelyes kis kikötőt milyen módon tervezi bővíteni a jelenlegi tulajdonosa. A Balaton védelmében, az építkezés ellen, tiltakozó lakossági fórumot is tartottak.

A beruházó YOLLE Kft-nek az építkezés megkezdése előtt szükséges különböző hatósági engedélyeket beszereznie és előírásoknak megfelelnie. Egyik ilyen kötelezettsége, hogy parkolóhelyeket kell biztosítania ahhoz, hogy a kikötő használatát engedélyezzék számára. Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete azonban a 2019 októberi alakuló ülésén visszavonta a korábbi testület határozatát, amely a parkolóhelyek önkormányzati területen való kialakítására vonatkozott.

Ezen felül megjegyzendő, hogy Siófok Város Önkormányzatának képviselő-testülete anno még 2011-ben határozatban járult hozzá, hogy cége, a Balaton-parti Kft, a Yolle Kft. részére, a kikötő működtetéséhez szükséges ingatlan vonatkozásában bérleti szerződést kössön. Ez, a kikötő megközelíthetőségét biztosító szerződés 10 éves, határozott időtartamra köttetett és 2021-ben jár le.

  1. február 10. napján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vízjogi engedélyt adott a 178 férőhelyes kikötőt tervező beruházó cégnek. Az önkormányzat a vízjogi engedély ellen fellebbezéssel élt, melyben kéri az engedély-kérelem elutasítását és az eljárás megszüntetését.”