Siófok is csatlakozott a CseppetSem! programhoz (siofok.hu)

A lakosság körében keletkező használt sütőolaj, sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj, valamint romlott vaj és margarin gyűjtésére szolgáló edényekbe a lakosság „cseppmentesen”, azaz lezárt csomagolásban (eredeti csomagolás, PET-palack, vagy zárt befőttesüveg) helyezheti el az anyagot. Ha a mintaprojekt sikeresen működik, további gyűjtőpontok kialakítása is várható Siófokon.

A 100 százalékig magyar tulajdonban álló Biotrans Kft. által üzemeltetett CseppetSem! programban összegyűlt anyag magyarországi finomítókban kerül feldolgozásra, így a gyűjtés a hazai körforgásos gazdaságot és a magyar gazdaságot is erősíti – írják a város honlapján.

Az így leadott anyagok minden kilogrammja után a város részére anyagi visszatérítés is jár, melyet helyi közösségek támogatására szabadon használhat fel az önkormányzat, tehát a környezetvédelmi és gazdasági haszon mellett a város helyi közösségei is gyarapodhatnak. A helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltató DBR Nonprofit Kft. hozzájárulásával zajló program több környékbeli településen is működik már.

A CseppetSem! programot támogatja a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség is, hiszen az összegyűjtött olaj már nem a csatornákba és a szennyvízisztítókba kerül, a közművek üzemeltetési költségei is csökkennek.