Siófok egyelőre letesz az ipari park megvalósításáról (siofoki-hirek.hu)

“2016-ban a város vezetése letette voksát az ipari park megépítése mellett. Ez a hozzáállás azóta sem változott, viszont a lehetőségek sajnos igen” – fogalmaz dr. Lengyel Róbert polgármester a siófoki polgároknak címezett, a város honlapján megjelent levelében. Eredetileg 85 milliót kellett volna hozzátenni 575 millió forintnyi uniós támogatáshoz önerőből, ma már 1,2 milliárdot kéne…

 

A Siófoki Ipari Park összköltsége jelentősen megemelkedett. Nekem is fáj 575 millió Ft európai uniós támogatásról lemondani, de a projekt kapcsán városunk által biztosítandó összeg 85 millióról 1,2 milliárd forintra nőtt. A projekt  eredetileg tervezett formában történő megvalósításának szüneteltetése és a támogatásról történő lemondása kapcsán felkészültem a politikai alapú támadásokra, azonban döntésem kizárólag gazdasági és költségvetési realitásokon alapul – fogalmaz a polgármester.

Dr. Lengyel Róbert kifejti, hogy amikor Siófok belevágott a pályázatba, még mások voltak a pénzügyi kondíciók, jelenleg nem bír el ekkora anyagi terhet a település. Azóta megnyirbálták az önkormányzatok bevételeit, és a jövő évi költségvetési helyzet is bizonytalan.

Hiába írunk már decembert, ellentétben a korábbi évekkel, az önkormányzati adók kormány által el nem döntött sorsa miatt nem tudunk reális költségvetést tervezni. A hírek a legnagyobb bevételünk, az iparűzési adó elvételéről is szólnak. Ha ezt valóban megvalósítják, mintegy 2 milliárd forint mínusszal számolhatunk. Ilyen bizonytalan környezetben nem lehet bevállalni ilyen komoly horderejű fejlesztéseket, mint az ipari park – indokolta dr. Lengyel Róbert a döntést, amelyről a veszélyhelyzetre való tekintettel nem testületi, hanem polgármesteri határozat született.

A polgármester arról is beszámolt, hogy valamennyi képviselő véleményét kikérte az ügyben, és egyetlen ellenvélemény sem fogalmazódott meg. A város tárgyalásokat folytatott a támogatási összeg növeléséről, de nem kapott erre garanciát. A műszaki tartalom változtatásai is megtörténtek, annak további csökkentését a megkérdezett mérnök-szakemberek nem javasolták – írja a siofoki-hirek.hu.