Sikerre vitték a fonyódi civilek a zajvédőfal elleni harcukat

„Itt a vége, győzelem! Unokáink is fogják látni!!” – olvasható a fonyódi hegy alatti zajvédőfal megépítése ellen hónapok óta tiltakozó Fonyódi látványért csoport közösségi oldalán a diadalittas jelentés, miután a fal a napokban ugyan elkészült, de az eredetileg tervezett magasság töredékéig ér.

(fotó: Fonyódi látványért csoport/Facebook.hu)

 

„Sok településen most szembesülnek csak a téli szünet után a nyaralók a fal döbbenetes börtönével, mi pedig kivívtuk Fonyódnak a látványt, köszönet érte mindenkinek!” – írja Mészáros Judit a civil tiltakozás szóvivője a csoport Facebook-oldalán.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban fotókkal beszámolt, komoly tiltakozást váltott ki a helyi lakók, nyaralótulajdonosok, szimpatizánsok és természetvédők körében a fonyódi hegy alatti zajvédőfal építésének megkezdése. A tavaly szeptember 23-án élőláncot alkotó tiltakozók elfogadhatatlannak tartották, hogy a dél-balatoni vasútfelújítás részeként magas zajvédő falat húzzanak fel a páratlan panorámájú szakaszon mindössze néhány ház kedvéért (amelyek lakói szintén nem kértek a falból – derült ki a Facebook-bejegyzésekből), eltakarva a kilátást az arra járók, biciklizők, autósok elől. Az építkezés megkezdéséről értesülő polgármester azonnal kezdeményezte a munkák leállítását, és maga is részt vett a tiltakozó akción, virágültetésen. Az érintett ingatlantulajdonosok közül is többen csatlakoztak a tiltakozókhoz.

Az elmúlt hónapokban váltakoztak a hírek arról, sikerül-e megakadályozni a zajvédőfal megépítését. Csak a közelmúltban nyugodhattak meg a tárgyalásokba bevont civilek, hogy összefogásuk és heves tiltakozásuk eredménnyel járt. A fal ugyan megépült, de csak olyan magasságban, hogy ne takarja el a kilátást.

A Facebbok oldalt kommentelők hozzászólása örömről és gratulációkról szól. Csak az egyikük fogalmazta meg a többekben felmerült kételyt: ”Ma élőben láttam a végeredményt és mint műszaki ember kérdések merültek bennem fel. Mekkora szerepe van ennek a falnak a zaj csökkentésében, illetve van-e zajcsökkenés? Mert, ha nincs, illetve minimális, amit feltételezek, akkor egyáltalán minek?”

Úgy épült meg a zajvédőfal a sín és a 7. számú főút járdájának korlátja között Fonyódnál, hogy nem takarja el a Balatonra való kilátást az úton sétálók, biciklizők, autózók elől (fotó: Fonyódi látványért csoport/Facebook.hu)