Sikeres volt az első Pokróc Fesztivál a csillagok alatt Hévízen (tvkeszthely)

A csillagok alatt fesztiváloztak Hévízen. A Pokróc Fesztivált először rendezték meg az Egregyi Múzeum kertjében, a Perseidák legintenzívebb estéjén. Az eseményen csillagos mese, bemutatók és előadások várták az érdeklődőket.

Este 7 órától gyülekezhettek az érdeklődők a fesztiválra. Rengetegen hozták magukkal pokrócaikat az Egregyi Múzeum kertjébe, hogy így hallgassák meg az előadásokat. A Hévízi Vállalkozók Egyesületének rendezvénye nagyon sikeres volt. Az ötlet tavaly egy baráti társaság hullócsillagnézése közben merült fel.

Ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy ezt egyébként külön-külön mindenki műveli otthon nyáron. Különösen augusztusban. És azt mondtuk, hogy akkor most ezt csináljuk együtt egy kis csapatösszetartás jelleggel is. És ahogy ott feküdtünk – ugye mi állandóan ötletelünk – úgy jött az ötlet, hogy ezt meg kell, hogy osszuk nagyon sok emberrel. Hozzon mindenki pokrócot, feküdjön le rá, együnk-igyunk jókat, hallgassunk jó előadásokat és teremtsünk egy közösséget

– mondta el Vértes Erzsébet szervező.

A fűben heverészés mellett a Vega Csillagászati Egyesület távcsöveibe is beleleshettek a kíváncsiskodók. Az egyesület többször jár hasonló fesztiválokra, ilyen nagy zámú közönséggel azonban ritkán találkoznak.

„Azt látom, hogy egyre népszerűbb, egyre többen érdeklődnek iránta. A távcsöves bemutatókat, amiket tartunk, azokon keresztül azt tudom leszűrni, hogy egyre többen jönnek el. Sok kisgyermeket hoznak és ez nagyon jó” – osztotta meg Jandó Attila, az egyesület titkára.

Az est egyik fénypontjaként Farkas Bertalan élménybeszámolóját hallgathatta meg a közönség. Az űrhajóstól a jelenlévők is kérdezhettek. Televízió érdeklődésére elmondta, a következő generáció oktatása kifejezetten fontos neki:

Kérdezhetnek, beszélgethetünk ennél csodálatosabb dolog nincs az ifjúság számára. Tudniillik én úgy gondolom, hogy a jövőnk az ifjúság kezében van, értük mindent meg kell tennünk, oktatni, tanítani a jó értelemben őket. És mutatni azt az irányt, azt az utat, amiben ők is majd valamikor felnőttkorban megtalálják a lehetőséget.

A fesztiválon a Csillaglány meséjét is meghallgathatta a közönség és közös meditáláson is részt vehetett Mosolygó Liám mesemondó jóvoltából – Keszthelyi TV híradása szerint.