Sikeres újraélesztések a Balatonnál

Szinte egyidőben két embert, Balatonlellén egy nőt, míg Tihanyban egy férfit kellett újra éleszteni csütörtök délelőtt a Balatonnál azt követően, hogy élettelen testüket a partra vitték – írja honlapján a Balatoni Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Nem sokkal 11 óra után lett rosszul egy 70 éves nő a balatonlellei strandon. Életjeleket nem mutatott, ezért egy vízimentő egy külföldi strandoló segítségével megkezdte a reanimációt. A VMSZ Ábrahámhegyről indította a sürgősségi mentőhajót, amelynek személyzete, valamint az Gyermekmentő Alapítvány helyszínre riasztott egysége, a mentőhelikopter személyzetével közösen küzdöttek a nő életéért.

A nőt majd’ egy órás újra élesztés után a helikopterbe vitték, de felszállás előtt újra leállt a keringése és így újra kezdték a reanimációt. A második beavatkozás után sikerült olyan stabil állapotba hozni, hogy a mentőhelikopter kórházba vitte.  A nőről időközben kiderült, hogy néhány napja a szívével kezelték, így valószínű, hogy rosszul lett a vízben.

Közben Tihanyban egy élettelen férfit vettek észre a strandolók, ahogy a vízen lebeg. Őt is a VMSZ munkatársak kezdte újraéleszteni azt követően, hogy a vízből kimentették. Feltehetően ez a férfi is rosszul lett és így kerülhetett a vízbe. Őt hamar, 2-3 perc újra élesztés után már sikerült visszahozni, ettől kezdve ugyan még eszméletlen volt, de már spontán légzése alakult ki.  Ehhez az esethez Tihanyból indult a Rupert sürgősségi mentőhajó, valamint a szárazföldön az OMSZ estekocsija. A férfi állapotát stabilizálták és a mentő autó kórházba vitte.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a két eset kapcsán, különös tekintettel a kánikulára, fokozott óvatosságra inti a különböző betegségekben szenvedőket. Számukra ugyanis a fürdőzés, ami együtt jár a napon tartózkodással fokozottabb veszélyt jelent, mint az egészséges szervezetű emberekre.