A vártnál sokkal jobb eredmény és bérnövekedés a DRV Zrt.-nél

Stabil gazdálkodás jellemezte a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 2017-es évét. Az ország területileg legnagyobb víziközmű szolgáltatója a tervezett 131 millió forinthoz képest 687 millió forint adózott eredménnyel zárta az üzleti évet. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 13 százalékos bérnövekedés valósult meg a cégnél egy év alatt – olvasható a társaság közleményében.


Volencsik Zsolt vezérigazgató szerint az elmúlt időszakban a társaság intézkedéseit egy pénzügyi szempontból stabil működési elv kialakítása határozta meg, melyet a DRV Zrt. a munkatársak közreműködésével és pozitív hozzáállásával sikeresen hajtott végre.
Ezt bizonyítja, hogy a társaság a tervezett 131 millió forinthoz képest 687 millió forint adózott eredménnyel zárta az üzleti évet, köszönhetően a megtett intézkedésekből adódó jelentős mértékű  költségmegtakarításoknak és a tervezettnél kedvezőbben alakuló bevételeknek.

Az elért nyereség több tevékenységnek is köszönhető volt. Többek között a 2016-ban elindított H2O programnak, melynek célja, hogy a DRV Zrt. minél költséghatékonyabban működjön és a korábban vállalkozóknak kiadott feladatokat visszahelyezze saját hatáskörébe.

A társaság 2017. év folyamán több rövid, illetve hosszú távú racionalizálási intézkedést hajtott végre , ilyenek voltak a vízmérő leolvasások és a felhasználók számlázási gyakoriságának csökkentése, a szennyvízátemelők felülvizsgálata, emellett a cég a saját erőforrásait használva növelte a mechanikus tisztítású ivóvízhálózatok mennyiségét. Pozitívan hatott az eredményre a vártnál magasabb szinten alakuló árbevétel is, amely egyrészt a kiemelt üdülő-övezetekben fellendülő turizmusnak, másrészt  az építőipari és egyéb vízgazdálkodási tevékenységeknek – az illegális csapadékvíz-bevezetések és szennyvízrákötések felderítésének – köszönhető.

A társaság a 2017-es évben már a hosszú távú fenntarthatóság követelményének kialakítására is tudott koncentrálni, így megszületett a szükséges fejlesztési, hatékonyságjavítási irányvonalakat és mindenekelőtt üzleti célokat 2020-ig tartalmazó Iránytű Program. Az Iránytű Program fókuszába kerül a megnövekedett felhasználói kintlevőségek kezelése is, melyre kiemelt figyelmet fordít a társaság a jövőben. Az utólagosan befolyó bevételeket a víziközmű-vagyon megújítására, fejlesztésére kívánja fordítani a vállalat. Továbbra is kiemelt célja a társaságnak a színvonalas és felhasználóközpontú szolgáltatás, valamint a képzett munkaerő megtartása, különösen a hiányszakmában dolgozó fizikai alkalmazottak esetén. Utóbbi célt szolgálták a tavalyi kormányzati döntésnek köszönhető, a munkavállalói bérek rendezésében tett pozitív lépések – a garantált bérminimum és a piaci bérfelzárkóztatás – melynek eredményeként átlagosan 13% bérnövekedés valósult meg.

A DRV Zrt.-ről:
A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) az ország területileg legnagyobb víziközmű szolgáltatója, amely 382 településen több mint 800 ezer ember egészséges ivóvízellátását, és 200 településen közel 570 ezer ember szennyvízelvezetését és -tisztítását biztosítja. A hat megyében szolgáltató többségi állami tulajdonú vállalat az idegenforgalmi szempontból meghatározó Balaton és a Velencei-tó térségében is működik.