Sikeres a Cselekvő közösségek projekt (mti/hirbalaton.hu)

Csaknem ezer helyi közösség jött létre, valamint számos módszertan valósult meg az aktív közösségi szerepvállalást célzó Cselekvő közösségek projekt keretében az elmúlt három évben, melynek részese a keszthelyi Balatoni Múzeum is.  A Cselekvő közösségek projekt 18 megyére kiterjedő 60-80 fős kulturális közösségfejlesztő mentorhálózatának munkatársai több mint 2500 kulturális intézménnyel vették fel a kapcsolatot, 905 közösség számára tették hozzáférhetővé a projekt által szakmai támogatásként nyújtott lehetőségeket és több mint 420 közösséget mentoráltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint ez volt az első alkalom, hogy a múzeumok, a közművelődési intézmények és a könyvtárak módszertani központjai összefogtak egy nyitott, aktív és együttműködő társadalom fejlesztésének érdekében. Fülöp Péter kiemelte: az eredmények várhatóan hatással lesznek a kulturális szakterület fejlődési irányaira az elkövetkező 10-15 évben.

A projekt három éve alatt 51 képzés valósult meg 950 fő részvételével. Több tízezer ember bevonásával hét kutatás valósult meg az Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával. A kutatások célja a kulturális közösségfejlesztő folyamatok figyelemmel kísérése, a tapasztalatok összegzése és innovatív javaslatok megfogalmazása volt. A projekt során a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felhívására civil szervezetek, valamint múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények együttműködésével 17 megyében 25 mintaprojekt jött létre. A projektet megvalósító intézmények többféle megyei szakmai rendezvényt is szerveztek a három év alatt. A 73 esemény több mint felét az Országos Széchényi Könyvtár szervezte. A projekt keretében több szakmai tanulmányút valósult meg, de a három év alatt több hazai és nemzetközi szakmai konferenciát is tartottak.

A Közösségi múzeum elismerést a keszthelyi Balatoni Múzeum is megszerezte. Ezt azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, vagy letették a társadalmiasítás alapjait, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket. A keszthelyi intézményben az értékelés szerint már egy olyan kölcsönös bizalom alakul ki a partnerek között, ahol megtörténik a közösségek felhatalmazása, jogokkal való felruházása. A múzeum folyamatosan bevonja a közösségi élet szereplőit a döntéshozatalba, akik aktívan részt vállalnak a múzeumi feladatok ellátásában is.