Sétány ölelheti körbe a Balatont (sonline.hu)

Legyen körbejárható a Balaton – vetette fel a közelmúltban Ifj. Horváth János állami főépítész. Szerinte a szabadon megközelíthető parti sávot minden településen biztosítani kellene. A települések polgármestereinek a megvalósítással kapcsolatosan kételyeik vannak.

 

Van, akinek saját lejárója, más pedig szinte napozó teraszt épített ki a Balaton közvetlen partján. A legtöbben az 50-60-as években vették itt telküket és lekerítették a közvetlen tópartot. A közelmúltban vetődött fel az a javaslat, miszerint körbejárható lenne a Balaton. Kenéz István, Balatonlelle polgármestere úgy véli, hogy az ötlet nem rossz, de szerinte napjainkban kivitelezhetetlen, vagy  nagyon sokba kerülne.

– Ebben a 30 méteres sávban nagyon sok helyen épületek találhatóak, ezeknek az elbontása, vagy kártalanítása igen komoly összeg – tette hozzá.

Az általunk megkérdezett turisták örülnének egy közvetlen balatoni sétánynak. Van, aki szerint lehetne kerékpáros sáv és kevesebb lenne a baleset, a bringások biztonságban közlekedhetnének a tó közvetlen partján. Más szerint nagyon szép látvány lenne, de a tulajdonosok nem mennének bele, hogy átadják a területeket.

Balatonfenyvestől Fonyódig a part beépítése igen sűrű, a települések összenőttek, a legtöbb helyen kapuk zárják el a vízpartot. Hidvégi József, fonyódi polgármester szerint a magánterületek esetében van, ahol 5-10 méter sem lehetne leválasztani. Sok helyen pedig apartman házakat alakítottak ki. Hidvégi József szerint megoldható és jó ötlet a körüljárhatóság a tó körül, de közvetlen ezt nem lehet kialakítani. Hozzátette: 800 méter hosszan a Balaton és a vasútállomás közötti részen partvédő műből szeretnének egy sétányt kialakítani, továbbá horgászöblöket. Ehhez viszont pályázati forrásra lenne szükségük.

A javaslat szerint a vízparti telkekre külön telekadót kellene megállapítani állami szinten. Aki pedig nem fizeti ezt ki, az úgy tudna megszabadulni a vízparti telekadótól, hogy térítésmentesen köteles lenne leadni azt a 20-50 méteres ingatlanrészt, ami a Balaton körbejárhatóságához szükséges lenne.